Súlyos a vízhiány, raktározásra kényszerülnek a lakók

Fülöp-Székely Botond 2019. december 19., 15:48

Évek óta gondot jelent a felsősófalvi Szitás, Deák és Lukács utcák lakóinak, hogy míg a település alsóbb részein nincs gond a vezetékes vízellátással, nekik sokszor a rokonokhoz kell bekérezkedniük, ha mosni vagy éppen tisztálkodni szeretnének.

Fotó: Erdély Bálint Előd

„Az évek során annyira fokozódott a vízhiány a három utcában, hogy oda kerültünk, lassan már az sincs, amivel fogat mossunk, nemhogy fürödjünk, főzzünk, mosogassunk vagy mossunk. Csak éjjelente folyik annyira a csap, hogy tudjunk tisztálkodni és egyéb munkákat elvégezni” – vázolta a helyzetet a portálunkat felkereső Kalányos Melinda, hozzátéve, hogy eddig a téli időszakban rendszerint volt némi víz a háztartásokban, de idéntől ez is rosszabbra fordult. Mint mondta,

az sem ritka, hogy parajdi rokonaiknál kell fürödniük, kellemetlenséget okozva mindenkinek.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Jelenlétünkről értesülve több lakó is megjelent, akik hasonló problémákkal küzdenek, már több mint tíz éve. Néha éjjelente jó a helyzet, de napközben csak „szivárognak” a csapok. Behívtak a portákra is, ahol kivétel nélkül számtalan hordó és pillepalack volt tele vízzel, hiszen kénytelenek raktározni. A Szitás, a Deák és a Lukács utca lakói szerint az a legdühítőbb, hogy a hálózatot használók közül csak náluk vannak gondok, míg a település alsóbb részein élők minden időszakban bővelkednek vízben.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Azt is hangoztatták, hogy az alacsonyabb részen három halastavat is működtetnek, amihez szerintük vezetékes vizet használnak – szerintük ez okozhatja a problémákat. Éppen ezért

igazságos megoldást szeretnének, mégpedig azt, hogy a polgármesteri hivatal dolgozzon ki egy programot a vízhasználatra.

Így a település minden pontján egyenlő arányban részesülnének belőle. Fontos volna, hogy legalább négy órán keresztül jussanak vízhez a település felsőbb részein is, addig pedig zárják el máshol – vetették fel többen is.

{A}

Kalányos Melinda éppen érkezésünk napján adott le kérést a helyi polgármesteri hivatalban a probléma megoldása érdekében, amiről beszélgetésünkkor szerzett tudomást Nyágrus László alpolgármester. Mint érdeklődésünkre kifejtette,

nincs elegendő víztartaléka a falunak, ami rendszerint a nyári időszakban szokott gondokat okozni.

Nagyobb mennyiséget pedig rövid távon nem lehet előteremteni.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Az is problémát jelent, hogy a vezetékes hálózat elavult, szivárgások is lehetnek, ráadásul néhányan nincsenek tekintettel egymásra, és a szükségesnél több vizet használnak el. Az önkormányzat ugyanakkor megnyert egy pályázatot, a támogatásból pedig Alsósófalván és Felsősófalván is ki szeretnének építeni egy összefüggő rendszert, amely a parajdi hálózatra csatlakozna. Ez megoldást jelentene a vízgondokra, ám mivel a munkálat kivitelezését megnyerő cég idén nem dolgozott, az intézmény kénytelen volt szerződést bontani vele.

Természetesen új közbeszerzési eljárást fognak kezdeményezni az ügyben, hogy haladhasson a munka. Azt is megtudtuk Nyágrustól, hogy a lakók kérésére ellenőrizni fogják a halastavakat, amelyek közül egynél már jártak, és az ott látottak alapján kijelenthetik, hogy ott nem vezetékes vizet használnak a tenyésztéshez. Hozzátette, jogosnak tartja, hogy minden lakónak jusson a vízből, ugyanakkor kérte, hogy legyenek tekintettel egymásra a fogyasztás szempontjából.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Megkeresésünk után rögtön a helyszínre sietett az alpolgármester, odarendelve a rendszer üzemeltetésével megbízott szakembereket is. Kiderült, hogy ottjártunkkor 4,5 köbméter víz volt a gyűjtőtartályban, naponta pedig 67 köbméter fogy el. Ez igazolja, hogy

van ugyan víz, csak felelőtlenül van felhasználva, vagy elfolyik valahol a rendszerből.

Nyágrus László ígéretet tett a lakóknak, hogy gyors intézkedésként kidolgozzák a kért programot, hogy minden háztartásban legyen víz egy bizonyos időszakban. Emellett a rendszer ellenőrzését is vállalták. Arra is fény derült, hogy a vezetékekbe folyó vizet magánterületen lévő csapokkal is lehet szabályozni, ami nem jó megoldás. Ezt közterületre helyeznék át, hogy ne lehessen önkényesen gazdálkodni a vízzel: csak az ezzel megbízott személy nyithassa meg, illetve zárhassa el a csapokat, a hivatal által meghatározott program szerint.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Noha hosszú távon a parajdi rendszerre való csatlakozás jelenti majd a megoldást, több lakó jelezte, hogy ezt nem szeretné.