Megtehetnék ingyen, de még nem oltatják be magukat influenza ellen

Széchely István 2019. december 19., 09:11

Csökkent az érdeklődés az ingyenes influenza elleni védőoltások iránt az arra jogosultak körében Hargita megyében. A megyei népegészségügyi igazgatóság vezetője arra hívta fel az érintettek figyelmét az oltás beadatásával kapcsolatban, hogy rossz ötlet a megbetegedésekről szóló hírek alapján taktikázni.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Közel 900 adag ingyenes influenza elleni védőoltás még nem került felhasználásra az országos oltási kampány elején megrendelt 8690 adagból Hargita megyében. A védőoltásokat a Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság az igényeknek megfelelően már kiosztotta a háziorvosoknak, a tőlük kapott jelentésekből tudják, hogy

a rendelők egy részében van még oltóanyag.

Az igazgatóság az igényfelmérés után beérkezett kérések alapján további 4400 adag védőoltást igényelt az egészségügyi minisztériumtól, az utánpótlás azonban még nem érkezett meg, egyelőre hivatalos választ sem kaptak a kérésre – tudtuk meg Tar Gyöngyitől, a megyei népegészségügyi igazgatóság vezetőjétől.

Alábbhagyott a lendület

„Mintha csendesedett volna az igény. Ez attól fog függni – amit mi nem láthatunk előre –, hogy betör-e Hargita megyébe is az influenza vagy nem. Ha lesz pár góc a megyében, akkor nyilván az igény is meg fog nőni. Mert

vannak olyan emberek, akik taktikáznak, hogy beadassák-e vagy sem. Ha azt hallják a hírekben, hogy nincs veszély, akkor nem adatják be, pedig ez nem egy helyes magatartás, mert a bajt megelőzni kell”

– mondta Tar Gyöngyi, hangsúlyozva, hogy a későn beadatott védőoltás nem fejti ki időben a hatását, ugyanis

két-három hét kell a szervezetnek, hogy megfelelő mennyiségű ellenanyagot termeljen ahhoz, hogy fel tudja venni a harcot a vírussal.

{A}

Az oltóanyag-utánpótlást már a készletük novemberi kiürülésekor megrendelték a szaktárcától, de egyelőre nem tudják, mikor érkezik meg. Arról is csak a sajtóból értesültek, hogy a minisztérium új oltóanyag-beszerzést indít, de erről hivatalos tájékoztatást nem kaptak, mint ahogyan választ sem az utólagos igénylésükre – tudtuk meg Tar Gyöngyitől.

Kevesebb légúti megbetegedés

A megyei népegészségügyi igazgatóság vezetője arról is tájékoztatott, hogy igazolt influenzás megbetegedés még nem fordult elő a megyében. Voltak olyan, súlyosabb tüneteket mutató légúti betegek, akiknek esetében felmerült a gyanú, és a kórházi szakorvosok mintát vettek tőlük, de a laborvizsgálatok mind negatív eredményt hoztak.

Az enyhe időjárásnak köszönhetően a légúti megbetegedések száma is kissé alacsonyabb a sokévi átlagnál.

Az utolsó héten 1063 felső légúti megbetegedésről kapott jelentést a megyei népegészségügyi igazgatóság. A betegek közül hárman szorultak kórházi ellátásra. A többnyire felső légúti megbetegedés szövődményeként kialakuló tüdőgyulladások esetében viszont az átlagosnál valamivel többen kerültek kórházba: az utolsó héten nyilvántartásba vett 64 beteg közül 12-en kerültek beutalásra, és nőtt is a megbetegedések száma az előző héthez képest.