Példa arra, hogy itthon is lehet érvényesülni: startup-pályázatból nyílt fogorvosi rendelő Tusnádfürdőn

Iszlai Katalin 2019. december 19., 12:08

Egészségügyi startup vállalkozás nyílt a hónap elején Tudnádfürdőn: a nemrég hazaköltözött Ravasz Barbara Krisztina egy fogászati rendelővel gazdagította a térséget. A fiatal szakember úgy látja, mindössze egy jó ötlet és bátorság kell ahhoz, hogy itthon is boldoguljon az ember.

Ravasz Barbara Krisztina tusnádfürdői rendelőjében. Másokat is arra biztat, hogy próbálják meg itthon Fotó: Pinti Attila

A hónap elején nyitotta meg kapuit egy vadonatúj fogászati rendelő Tusnádfürdőn. Megálmodója, a helybéli Ravasz Barbara Krisztina egy startup programot kihasználva ragadta meg a lehetőséget álmai rendelőjének megnyitására, amely reményei szerint „fogturistákat” is vonz majd a térségbe.

{A}

Cél volt a hazatérés

A fiatal orvos 2014-ben végzett a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) fogorvosi szakán. Ezt követően elmondása szerint úgy érezte, hogy

bár az egyetem megadott mindent ahhoz, hogy kezdő fogorvosként elindulhasson a pályán, ahhoz mégsem volt elég, hogy minőségi szolgáltatást tudjon nyújtani.

Ezért úgy döntött, hogy néhány évig még tapasztalatokat gyűjtene. „Marosvásárhelyen egy már bejáratott rendelőben kaptam munkát, illetve nyitottak egy újat is a Nyárád-mentén, így párhuzamosan dolgoztam mindkét helyen. Ezáltal el tudtam sajátítani az alapokat, majd további tapasztalatszerzés céljából egy évig Kolozsváron is dolgoztam. Ott sok újdonsággal találkoztam, tovább fejlesztettem az ismereteimet, olyan eszközökkel dolgozhattam, amelyeket korábban csak szakfolyóiratokban láthattam.

Fotó: Pinti Attila

Eközben azonban mindig is terveztük a hazaköltözést a szintén tusnádfürdői származású férjemmel, csak vártuk a megfelelő alkalmat

– elevenítette fel az előzményeket a fogorvos. Hozzátette, ekkor figyelt fel a Humánerőforrás Operatív Program (POCU) által finanszírozott Nyerj vállalkozást programra, amelynek a csíkszeredai DG Consulting volt a székelyföldi kivitelezője. A Központi Régióra vonatkozó pályázat lényege az volt, hogy szakmai és pénzügyi segítséget nyújtson induló vállalkozások számára. Az érdeklődőknek tanfolyamokat tartottak, akik így lehetőséget kaptak a vállalkozói alapismeretek elsajátítására.

Megtudhatták, hogyan kell egy vállalkozást elindítani, hogyan lesz az sikeres, illetve azt is láthatták, mit jelent egy üzleti terv és hogyan kell azt elkészíteni.

Utóbbi azért volt fontos, mert a képzés során minden jelentkezőnek el kellett készítenie saját üzleti tervét ahhoz a majdani vállalkozáshoz, amelyet megálmodott. A programra hat megyéből mintegy 650-en jelentkeztek, közülük választották ki azt az 54 startupot, amelyek 32–40 ezer eurós támogatást kaptak ötleteik megvalósítására.

Fotó: Pinti Attila

Felszerelésekre költött

A startup az újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező induló vállalkozásokat takarja, amelyek többsége termék- vagy üzleti modell innovációjával foglalkozik. Így joggal merül fel a kérdés, hogy milyen innovatív ötlettel állt elő Ravasz Barbara Krisztina, amelynek köszönhetően nemcsak megkapta a támogatást, de az általa kidolgozott üzleti terv a harmadik legjobb lett a több százból. A fiatal szakember fogászati turizmusra írta meg az üzleti tervét, ami arról szól, hogy mivel Nyugaton sokkal többe kerül a fogászati kezelés,

az úgynevezett fogturisták inkább ellátogatnak egy olyan országba, ahol alacsonyabbak az árak, és a kirándulással párhuzamosan fogaikat is megcsináltatják ugyanazért az összegért, amiből otthon csak a kezelésre futotta volna.

Az ötlet kivitelezése céljából már előszerződéseket is kötött néhány helyi panzióval, amelyek lehetőséget adnak közös csomagok kidolgozására. A fogturizmus egyébként belföldön is működhet az orvos meglátása szerint, hiszen a nagyvárosokban jóval drágább a kezelés. A vállalkozás ezen részének beindulására még várni kell, a rendelő azonban már december eleje óta látogatható. Az ehhez vezető út izgalmas és mozgalmas volt, ám a szép, a letisztult és elegáns végeredmény önmagáért beszél.

Amikor megtudtam, hogy nyertem, nagyon izgatott lettem. Zöldfülűként nem ismertem a pontos lépéseket, de azt tudtam, hogy ebbe gőzerővel kell belevágni. Ekkor egyébként még mindig Kolozsváron éltünk, ezért nemcsak a rendelőt kellett megtervezni, hanem az egész itthoni életünket. Végül hazaköltöztünk, elkezdtem Csíkszeredában dolgozni, és eközben hozzáláttam a saját rendelőm kialakításához Tusnádfürdőn

– részletezte a fiatal fogorvos.

Fotó: Pinti Attila

Mivel a spartupoknál kitétel az, hogy a kezdő vállalkozónak az ötletén kívül „ne legyen semmije”, a támogatás összegét előre rendelkezésükre bocsátják, hogy ebből tudják felépíteni vállalkozásaikat. A fogorvos elmondása szerint

autón és lakáson kívül mindent el lehetett számolni, tehát a béreket, biztosításokat, szakfelszerelést, berendezést, fogyóanyagokat és számos egyebet.

„A támogatás nagy részét fogászati felszerelésekre költöttem, hiszen számomra az jelentette az igazi előnyt, hogy lehetőségem nyílt olyan minőségi felszerelés megvásárlására, amivel igazán jól tudok dolgozni.

Valójában már a pályám kezdetén is indíthattam volna egy gyengébb rendelőt, de a minőséghez szükségem volt erre a támogatásra

– emelte ki.

Másnak is sikerülhet

Elmondása szerint azt hitte, az elején lassan fog beindulni a vállalkozás, és lesz idejük összeszokni a szintén helybéli asszisztensnőjével, ezzel szemben egyből a mély vízbe kerültek. Mint mondta,

meglepően nagy az érdeklődés, szinte folyamatosan be van telve a programjuk, a környező falvakból is járnak hozzá kezelésre.

Ezzel párhuzamosan továbbra is dolgozik Csíkszeredában. Ha viszont még több páciense lesz a tusnádfürdői rendelőben, meg fogják hosszabbítani a programot. Emellett azt is tervezi, hogy

egy szájsebészt és egy fogszabályozással foglalkozó szakembert is behív havi néhány alkalommal, hogy minden pácienst helyben el tudjanak látni.

A rengeteg terv ismertetése közben a fiatal orvos azt is elárulta, megfordult a fejükben a férjével, hogy inkább külföldön próbáljanak szerencsét, de aztán mégis úgy döntöttek, hogy itthon próbálják megvalósítani az álmaikat.

Fotó: Pinti Attila

„Lehet, hogy egy kicsit lassabban, egy kicsit döcögősebben, de mégis itthon vagyunk. Mindig fontos volt számunkra ez az érzelmi szál, itt vannak a családjaink, a barátaink, itt érezzük úgy, hogy hozzátartozunk a közösséghez.

Másokat is arra biztatnék, hogy próbálják meg itthon, hiszen ha az ember egy kicsit találékony, a startupos pályázatok rengeteg lehetőséget tartogatnak, csak bátorság kell belevágni

– húzta alá.