Megszavazta az ötvenmillió lejes hitelkeretet Hargita Megye Tanácsa

Fülöp-Székely Botond 2019. december 18., 19:27

Noha az MPP és az EMNP egyes képviselői továbbra is ellenezték, a képviselők többsége jóváhagyta, hogy ötvenmillió lej értékű hitelkeretet vegyen fel Hargita Megye Tanácsa, amellyel egy nagy értékű udvarhelyszéki beruházás kivitelezését szeretnék bebiztosítani.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a székelyudvarhelyi év végi ülésen hangsúlyozta, azért szeretnének egy ötvenmillió lejes hitelkeretet teremteni, mert ezzel bebiztosíthatnák egy nagy értékű pályázat megvalósítását.

{K1}

Az említett beruházás részeként közel ötven kilométernyi utat újítanának fel Udvarhelyszéken, amely a Homoród- és a Küküllő-mentét is érinti.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A tisztségviselő rámutatott, az előterjesztett intézkedésre, azért van szükség, hogy a nehéz piaci körülmények között is biztosítani tudják a vállalkozókat fizetőképességükről – adott esetben előleget is tudjanak nyújtani egyes munkafázisokra –, ne kelljen várni az európai uniós pályázat során elnyert összeg folyósítására.

A 3,5 százalékos kamattal számolt hitelkeretet – vagy annak egy részét – persze csak szükség esetén fogják felvenni, ha ezzel elgördíthetik az akadályokat a projekt kivitelezése elől, illetve felgyorsíthatják a megvalósítást.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke, megyei önkormányzati képviselő az elmondottak ellenére továbbra is indokolatlannak tartotta, hogy megszavazzák a határozatot, mondván hogy egy amúgy is támogatást nyert beruházásról van szó – így előbb-utóbb megvalósul –, amelynek kivitelezése adott esetben 1-2 hónapot tolódhat. Szerinte ugyanis

a hitelkeret megteremtésével csak eladósítanák az intézményt.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Hozzátette ugyanakkor, hogy még vannak olyan nagyobb, az Európai Unió által támogatott projektek Hargita megyében, amelyeket hitelek nélkül valósítanak meg. Hozzátette, mindemellett Hargita Megye Tanácsának több tíz millió lejes összege van tartalékolva a költségvetésében, amelyet inkább fel lehetne használni az említett célra.

{K2}

Érvelésével többek között éppen párttársa, Csillag Péter képviselő nem értett egyet, aki vállalkozóként is rámutatott, hogy egy hitelkeret megléte lényegesen megkönnyítheti a munkát.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Ő kifejezetten jónak tartotta, hogy ilyen alacsony kamattal vehet fel kölcsönt szükség esetén Hargita Megye Tanácsa. Zakariás Zoltán EMNP-s képviselő Mezeivel értett egyet a vitában.

Ezt követően további érvelések is elhangzottak, de végül a többség megszavazta a hitelkeret megteremtését.

Elfogadták ugyanakkor Ion Proca, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben megválasztott képviselő lemondását is, akit Hargita megye prefektusának neveznek ki.

{K3}

Kitüntetéseket adtak át

Ünnepélyes része volt a megyei tanács ülésének, amikor különböző díjakat osztottak ki azoknak, akik tettek a közösségért. A jutalmakat a székelyudvarhelyi Nyitnikék Énekegyüttes tagjai, Csiki Zsófia, Deák Boglárka és Tifán Anna, Balázs Pál, a szentegyházi és Simófi István a parajdi önkéntes tűzoltók vezetője, Albert Csaba, a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesületének elnöke, valamint Péter Levente, a Székelykeresztúri Önkéntes Tűzoltóság parancsnoka vehette át. A díjazottak között volt ugyanakkor Demeter Annamária zetelaki cégigazgató, Sándor Tamás, farkaslaki vállalkozó, valamint Török József, a lövétei közbirtokosság vezetője is, akik jelentősen támogatták az önkéntes tűzoltóságok működését.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Fotó: Erdély Bálint Előd

Fotó: Erdély Bálint Előd

{P11}

{P12}

{P13}

{P14}

{P15}

{A}