Újdonság Udvarhelyen: villog a lámpatest, ha gyalogos lép az átjáróra

Kovács Eszter 2019. december 18., 22:03

Három gyalogátjárót „okosítottak” Székelyudvarhelyen: a Szólj bele! program révén a Bethlen Gábor utcai gyalogos átkelők egy része vált biztonságosabbá. Folytatás is lesz, további gyalogátjárók kapnak megvilágítást.

Biztonságosabb átkelést tesznek lehetővé a gyalogosok számára az okos átjárók Fotó: Erdély Bálint Előd

A tavalyi Szólj bele! program egyik nyertese volt a Zebra dala nevet viselő elképzelés, amelyben az ötletgazda a veszélyes (forgalmas útszakaszokon lévő, kevéssé megvilágított gyalogos átkelők) okosítását kérte. Konkrétan a Bethlen Gábor utca többsávos szakaszán lévő három átjárót jelölte meg a kezdeményező, itt a korábbi években több baleset is történt.

Villog, számol az okos lámpatest

A munkálatra közbeszerzési eljárást írt ki a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal, így a vasútállomás melletti (a Solymossy utca közelében lévő), az utca fentebbi részén lévő és a Kisköved utca sarkánál lévő átjárókhoz okos lámpatesteket állított a liciten nyertes szakcég – tájékoztatott Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője. A rendszer lényege, hogy a

gyalogos észlelése esetén a lámpák villognak, de képesek a gyalogosforgalom számlálására, illetve távvezérlésűek.

A lámpatestek ugyan már a helyükön vannak, beüzemelésükhöz viszont licencet kell kiváltani a hivatalnak, amelynek használatáért évente is fizetni kell. A fejlesztés eddigi összértéke 100 ezer lej, a cél az, hogy a városban minél több ilyen átjáró legyen.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Jövőre is lesznek

A hivatal illetékese fontosnak tartott kiemelni, hogy idén a tavalyi Szólj bele! program projektjei valósulhatnak meg, hiszen az ősszel lezárt, második program már a jövő évi költségvetésre vonatkozik. Fontos ezt kiemelni, hisz az idei nyertesek között is van olyan ötlet, amely az átjárókat érinti, konkrétan azok megvilágítását kéri.

„Ugyan van különbség a két projekt között, de igazából mi rendszerben gondolkodunk: minél több olyan megvilágított átjárónk legyen a városban, amelyet okosítani tudunk, hogy villogó fény is jelezze az autósoknak a gyalogos jelenlétét, hiszen így még biztonságosabbá tudjuk tenni az átkelést” – hangsúlyozta az illetékes.

{A}

Egyébként a Szólj bele! program a közösségi költségvetés eddigi egyetlen székelyföldi példája, lényege, hogy a lakosság javaslatai alapján a városvezetés meghatározott összeget, a város éves költségvetésének egy százalékát költi az ötletek megvalósítására. A javaslatokat szoljbele.udvarhely.ro oldalon közlik, a beérkezett projektekből szavazás alapján választanak nyerteseket. Idén az okos átjárók mellett a városi strand melletti kutyafuttató parkot hozták létre, felújították a Sétatéri parkban lévő Mezítlábas Parkot, és kerékpárszervizelő-állomásokat állítottak fel a Bethlen-negyedi parkban. Az idei, jövőben megvalósítandó, illetve a tavalyi, idén kivitelezett projektekről ugyancsak a weboldalon lehet olvasni.

{K1}