Közösen dolgoztak a Főnix Konyha szakácsai

Fülöp-Székely Botond 2019. december 18., 14:17

Januártól már nem csak a Székelyhonon olvashatnak a Karácsony József által készített finomságokról, ugyanis a séf kamerák elé állt, így már a Főnix Konyha tévés műsorában is ő mutatja be a recepteket, elődjét, Bándi Sándor Domokost váltva.

Kéz a kézben dolgoztak a szakácsok. Az eredmény nem maradt el Fotó: Erdély Bálint Előd

Nagy volt a sürgés-forgás a Főnix Konyha legutóbbi forgatásán, hiszen a műsorok szempontjából új, ám olvasóink által már jól ismert szakács állt a kamerák elé, életében először. A feszültség oldása és a váltás gördülékenysége érdekében ezúttal elődje, Bándi Sándor Domokos is segédkezett Karácsony Józsefnek az ünnepi étel elkészítésében, amely közepesen átsütött növendék bélszín és besamel mártásos krumpli volt. Noha az új séf eleinte idegenkedett a forgatástól, rögtön megtalálta a helyét a konyhában, amint hozzáláthatott a finomsághoz.

Pácolás sem kellett

Nem kell előre bepácolni a növendék szarvasmarha legfinomabb részét, vagyis a bélszínt, hiszen annyira omlós a hús, hogy fölöslegesen dolgoznánk – szólalt meg először a kamerák kereszttüzében Karácsony József, hozzátéve, hogy például az idősebb szarvasmarhák húsa esetében elengedhetetlen az akár több hétig tartó pácolás, ha igazán finom ételt szeretnénk készíteni. Ez esetben közvetlenül a sütés előtt kezdte el a hús fűszerezését, amihez fekete borsot használt.

Mellőzte ugyanakkor a sót, mivel attól levet ereszt, esetleg véres lehet a bélszín.

Ezután kevés olívaolajat töltött a serpenyőbe, amelyet annyira felforrósított, hogy enyhén füstölt is. „Minél forróbb az olaj, annál hatékonyabban kérgesíthetjük a húst, ami fontos, hiszen közepesen átsült steaket készítünk” – fogalmazott.

A bélszínnek egyenként kérgesítette le minden oldalát, hogy a lehető legfinomabb legyen. Amíg sült a hús, alufóliát helyezett rá, amelynek a belső részek párolásában volt szerepe. A serpenyőbe ugyanakkor néhány cikk fokhagyma is került, amitől nemcsak jó illat lett a konyhában, de a steak is átvette az ízét. Akkor volt készen, amikor a vesepecsenye belső része elérte a 30 Celsius-fokot, ezt nevezik ugyanis közepesen átsültnek.

A steaket nem jó szurkálni, hiszen veszít a minőségéből, csak akkor érdemes megmérni a belső hőfokot, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy megfelelő

– jegyezte meg.

A sütés végeztével három-négy percig pihentetni kellett a húst a 160 Celsius-fokra hevített, majd lekapcsolt sütőben. Persze ezelőtt némi olívaolajat is fröcskölt rá a szakács, illetve letakarta alufóliával. Ezen pihentető folyamat által nyeri ugyanis vissza a bélszín eredeti nedvességtartalmát és zamatát.

Kérgesítés után pihentetni kell a bélszínt, hogy visszanyerje zamatát Fotó: Erdély Bálint Előd

Karácsony József ez idő alatt sem hagyta abba a munkát, bacon chipset készített az ínyencség mellé. Ehhez vékonyra vágott sonkaszeleteket pirított meg olívaolajban, kakukkfűvel fűszerezve.

Különleges köret

A besamel mártásos krumplit Bándi Sándor Domokos készítette el a hús sütése közben. Ehhez megfőzte a pityókát, majd hámozás után karikákra vágta. A besamel mártáshoz némi vajat felolvasztott egy serpenyőben, majd lisztet, tejet és főzőtejszínt adagolt hozzá. Fűszerként sót, borsot, petrezselyemzöldet és némi szerecsendiót használt. Amikor elkészült, a serpenyőbe kerültek a burgonyák is, amelyeket összekevert a mártással.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Némi hevítés után le is zárhatta a gázt. A körethez továbbá olívaolajban megpirított pár szelet csiperkegombát és néhány koktélparadicsomot.

Ínyenc tálalás

Felvágva tálalta a marhasteaket a bacon chipsek mellé Karácsony József, aki ekkor némi őrölt fekete borsot is tett rá. A köretet Bándi Sándor Domokos helyezte a tányérra, egy fémformával adva alakot a besamel mártásos pityókának, amelynek tetejére helyezte a pirított gombát és paradicsomokat.

A mártásos köret nagyon jól kiegészítette a bélszínt Fotó: Erdély Bálint Előd

Díszítésként brokkolicsírát és különböző fajtájú friss salátaleveleket használt. Persze néhány csepp balzsamecet-redukció is helyet kapott az ételek mellett. Karácsony József végül megjegyezte,

a bélszín mellé száraz vagy félszáraz vörösbort érdemes fogyasztani.