Galambfalván állítják fel a monarchia idején épült hidat

Kovács Attila 2019. december 18., 13:30

Nem eredeti helyén és formájában, de megmarad Hargita megye egyetlen, az Osztrák–Magyar Monarchia idején épült és mostanáig használt közúti átkelője. A szétbontott décsfalvi hidat Galambfalván állítják majd fel.

Szétbontott hídelemek a folyó közelében. Több mint száz évig szolgált az átkelő Fotó: Erdély Bálint Előd

Műemlék is lehetett volna az 1911-ben épült, a 137-es jelzésű megyei úton Décsfalva közelében található, egészen a közelmúltig szolgált fémszerkezetű híd, ezt azonban senki nem igényelte. Már nem is lesz, mivel lebontották, és helyette új, korszerűbb híd épül a Nagy-Küküllőn.

{K1}

Hargita megyében ez az egyetlen közúti híd ebből az időszakból,

hasonló ahhoz, amely a Maros megyei Héjjasfalván található, és amelyen egy tábla nyújt tájékoztatást a szerkezet gyártásának időpontjáról és helyéről: 1908, Nicholson Gépgyár, Budapest. Ez utóbbi hidat szintén nem használják már, azonban lezárva a helyén maradt, és megtekinthető.

A történelem része

György Béla Zsolt út- és hídtervező mérnök szerint feltétlenül meg kell őrizni a décsfalvi fémszerkezetű hidat. Mint elmondta, tud arról, hogy egy hasonló vasúti hídra egyetemek tettek vásárlási ajánlatot, vállalva a díjmentes elszállítást, mert didaktikai eszközként akarják használni a diákoknak.

Ezek olyan építmények, amelyeket már nem gyártanak, a történelem részei

– emlékeztetett a szakember. Hozzátette, Szeben és Maros megyében számos korabeli hidat, ennél kisebbeket is műemléknek nyilvánítottak már, és Hargita megyében is lett volna idő megtenni az ehhez szükséges lépéseket.

{A}

Turisztikai látnivaló lehet

A fémszerkezetű, több mint százéves hidat korábban még Bögöz község szándékozott átvenni, hogy a Vágás-patakon állítsák fel, de mint Farkas Mózes polgármestertől megtudtuk, ők lemondtak erről Galambfalva javára. Kérdésünkre, hogy mi lesz az elemeire bontott híddal, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke azt válaszolta, miután lakossági konzultációt szerveztek és a lakosság elvárása is az volt, hogy helyben, a térségben maradjon a régi híd, ezt átadják a községnek.

Az építő cég felé az volt az elvárás, hogy úgy bontsa el, hogy lehessen valahol újraépíteni. Ebben a cégnek van tapasztalata

– ismertette az elnök. Megkerestük Gyerkó Levente galambfalvi polgármestert is, aki elmondta, a híd átvételéről és elhelyezéséről a helyi önkormányzati képviselő-testületnek kell döntenie, és még korai lenne arról beszélni, hogy hol helyezik el. Azzal egyetértett, hogy a monarchiabeli átkelőt turisztikai látnivalóként kellene hasznosítani.