Ahol díszvilágítás helyett közvilágításra költenek

Simon Virág 2019. december 18., 09:06

Nem kapcsoltak idén díszfényeket, nem csillognak-villognak a közterek Mezőpanit községben. Ehelyett a napokban a községhez tartozó Mezőbergenye Fő utcáján a hagyományos égőket LED-es izzókra cserélik.

Mezőbergenye Fő utcájába tartósabb és jobban világító égőket szerelnek. Képünk illusztráció Fotó: Sándor Csilla

Az öt faluból álló nagyközségben idén sem költöttek a díszvilágításra. Mint Bodó Előd polgármester a Székelyhonnak elmondta, az önkormányzati képviselőkkel egyeztetve döntötték el, hogy

idén a mezőbergenyei Fő utca közvilágításának korszerűsítésére költenek.

„A napokban cserélik ki a hagyományos égőket LED-es izzókra, amelyek többet tartanak, kevesebbet fogyasztanak és fényük is erősebb. Tavaly Csittszentiván Fő utcájában cseréltük ki az égőket ilyenekre, ezekre a cég 5 éves garanciát vállalt. Év közben nem jutott pénz erre a befektetésre, így év végén választanunk kellett, hogy mire költjük a pénzt, s a közvilágításra és Mezőbergenyére esett a választás.

Fontosnak tartjuk, hogy megfelelő közvilágítás legyen, fontos ez a közbiztonság szempontjából is

– fejtette ki az elöljáró.

{A}

A polgármester elismerte, hogy nem mindenkinek nyerte el a tetszését ez a döntés, többen jelezték, hogy szeretnék, ha hangulatos díszfények lennének legalább a központokban.

Ahhoz azonban, hogy minden településen legalább a falvak központjában fényes girlandok és díszek legyenek, 15–20 ezer lejre volna szükség, és ebből csak egyszerűbb díszekre futná.

„Ha jövőre év közben lesz pénzünk a közvilágítás további felújítására Székelykövesden és Harcón, akkor sort kerítünk év közben erre. Ha nem, lehet, újból év végére marad. Mindenképpen a meglévő pénzből a fontos dolgokra költünk” – részletezte.