Szováta díszpolgára lett Bocskay Vince szobrászművész

Antal Erika 2019. december 17., 12:12

Szováta díszpolgára lett Bocskay Vince szobrászművész, a város szülötte, számos, Erdély és Magyarország különböző településein álló köztéri szobor alkotója.

Bocskay Vincének (balról) Fülöp László Zsolt polgármester adta át a Szováta díszpolgára kitüntetést Fotó: Szováta város önkormányzata

A művészt a szovátai polgármesteri hivatal tanácstermében Mester Zoltán, a Bernády György Művelődési Egyesület elnöke laudálta hétfő este, majd köszöntötte őt a város polgármestere Fülöp László Zsolt, valamint Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke is.

A méltató Német Lászlót parafrazálva így fogalmazott: „Az Isten mindig ledobja a pénzét valahova. Egyszer ledobta Farkaslakára, és bevonult az irodalomba Tamási Áron. Ledobta Nagygalambfalvára és Kányádi Sándor lépett be a költészet tiszta szobájába, Zsögödön Nagy Imrét találta el az isteni gesztus, Bordi Andrást Héderfáján.

Szovátán is ledobta az Isten a pénzét, és Bocskay Vince sírt fel a bölcsőben 1949. december 16-án, ma 70 éve

– mondta Mester Zoltán.

Bocskay Vincére először a tanítója, Nemes Sándor figyelt fel, tanítványa ugyanis sokkal többet rajzolt az óráin mint amennyit ő kért. Az ő biztatására iratkozott be 1962-ben a marosvásárhelyi művészeti középiskolába, de előtte, 1959-ben még megnézte a város központjában Kusztos Endre grafikusművész kiállítását. Életében ez volt az első kiállítás, amit látott, nagy élmény volt számára – sorolta a jelentősebb életeseményeket Mester Zoltán. 

{A}

Érettségi után Bocskay Vince a kolozsvári képzőművészeti szakon folytatta tanulmányait 1968 és 1974 között, a diploma megszerzése után pedig hazatért szülővárosába rajztanárnak. Első egyéni kiállítását 1977-ben, Székelyudvarhelyen szervezték, azt követte 1978-ban Marosvásárhely. További számos egyéni és közös tárlaton mutatta be munkáit, köztéri szobrai állnak Erdélyben és Magyarországon, például Marosvásárhelyen Bernády György, Sepsiszentgyörgyön Mikó Imre, Kolozsváron Márton Áron, Kalocsán Patachich Ádám egész alakos szobra. Szovátán Petőfi Sándor és Nicolae Bălcescu, Zágonban Mikes Kelemen, Sopronban Sütő András portrészobra látható.

Továbbá megalkotta az I. és a II. világháború és a kommunista diktatúra áldozatainak emlékművét Szovátának, Székelyudvarhelynek. Kézdivásárhelyen az 1848–49-es forradalom és szabadságharc, az I. és a II. világháború hősi halottainak állított emlékművet. Báró altorjai Apor Vilmos vértanú püspök szobra Gyulán lett felállítva, Nagyváradnak millenniumi oszlopot készített, Bod Péterről alkotott mellszobrát Felsőcsernátonban, Bod Péter szülőhelyén leplezték le. Legutóbb ez év júniusában Marosvásárhelyen, az egykori téglagyár területén, a volt gettó helyén állították fel a zsidó áldozatok emlékművét.  

Bocskay Vince érdeklődésünkre elmondta, örül a kitüntetésnek, jól esik, hogy „észrevették, felfigyeltek rá”. Bár, tette hozzá, kissé „túlzásba bocsátkoztak”, mert szerinte semmivel nem érdemelte ki ezt a díjat.