Egyre nagyobb összeget fordít karácsonyi ajándékokra a lakosság

Iszlai Katalin 2019. december 24., 09:02

Egyre több személynek egyre nagyobb értékben vásárolunk karácsonyi ajándékokat: egy friss felmérés szerint ebben az évben már több mint 1000 lejt fordítunk erre a célra, miközben tavaly még 730 lej, 2017-ben pedig 660 lej volt ez az összeg. A legnépszerűbb ajándékok továbbra is a ruházati cikkek.

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Évek óta vizsgálja a romániaiak ajándékvásárlási szokásait karácsony előtt a Compari.ro ár-összehasonlító oldal és a GKI Digital piackutató cég. A felmérések szerint évről évre egyre nagyobb összeget szán a lakosság ajándékokra, ám

akkora növekedésre, mint idén, korábban nem volt példa.

Míg 2015-ben átlagosan 570 lejt készült karácsonyi ajándékokra fordítani a hazai lakosság, 2016-ra ez az összeg 620 lejre, 2017-ben 660 lejre, 2018-ban pedig 730 lejre emelkedett, idén pedig már az 1000 lejt is meghaladta.

A 2429 internethasználó megkérdezésével elkészített online felmérés arra is rámutatott, hogy

a vásárlásra szánt összeggel párhuzamosan a megajándékozottak száma is folyamatosan növekszik.

Mint a válaszokból kiderült, a legtöbb ajándékot ezúttal is a szűk családi körnek, átlagosan hat személynek vásárolják, de a távolabbi rokonok, barátok, munkatársak vagy ismerősök közül is egyre többet szeretnének meglepni a hazai vásárlók, így átlagosan 11 személynek készülnek ajándékot vásárolni (tavaly 9–10 személynek).

A tizenegy személynek összesen átlagosan 1011 lej értékben terveznek ajándékot vásárolni, ami közel háromszáz lejjel haladja meg a tavalyi értéket.

A megkérdezettek túlnyomó többsége, pontosabban 80 százaléka az interneten böngészve tervezi megtalálni a tökéletes ajándékot, de a hagyományosabb megoldások elől sem zárkóznak el.

Az üzletek kedvezményeket kínáló reklámújságait 48 százalékuk lapozza fel, a bevásárlóközpontokba pedig 28 százalékuk néz szét ajándékötletek céljából. Olyanok is akadnak továbbá, akik biztosra szeretnének menni, és inkább megkérdezik szeretteiket, minek örülnének a leginkább (32 százalék). További érdekesség, hogy az internet a nézelődés mellett egyre inkább a vásárlások színterévé is válik: míg a korábbi években sokan csak ötleteket kerestek így, és a megkérdezettek mindössze 66 százaléka tervezett online-vásárlást,

idén már a válaszadók 71 százaléka készül internetes áruházakból vásárolni, további 19 százalékuk pedig online hirdetések által vásárolna más magánszemélyektől.

A válaszadók a tavalyi legnépszerűbb ajándék-beszerző helyszínnek számító bevásárlóközpontokat ezúttal már csak a második helyre sorolták, 52 százalékuk vásárol ezekben a tavalyi 68 százalék helyett. Persze olyanok is akadtak, akik mindkét vásárlási formát kedvelik, ezért haladják meg az összesített arányok a száz százalékot.

A kutatás készítői arra is kíváncsiak voltak, mikor látnak hozzá a romániaiak az ajándékvásárláshoz. Mint kiderült, a legtöbben fekete péntekkor szerzik be a kiszemelt termékeket, vagy akkor, amikor a legkedvezőbb az áruk (34–34 százalék). Sokan azonban decemberre hagyják az ajándékok beszerzését: 27 százalék a hónap első két hetére, 24 százalék pedig közvetlenül karácsony előttre időzíti a vásárlást.

A halogatás egyébként leginkább a 30 éven aluli korosztályra és a férfiakra jellemző. Az ünnepi ajándékozásnak egyetlen olyan eleme van, amely évek óta változatlan:

továbbra is a ruházati cikkek számítanak a legnépszerűbbnek,

a megkérdezettek közel fele (43 százaléka) tervezi ezekkel meglepni szeretteit.

• Forrás: Compari.ro • Infografika: Tóth Szilárd

A népszerűségi lista az elektronikai cikkekkel (38%), a kozmetikai termékekkel (36%) és a játékokkal (36%) folytatódik. Az ajándékok kiválasztásának legfőbb kritériuma egyébként a tavalytól eltérően már nem a minőség, hanem az ár-érték arány.

Nagyobb bérek, magasabb árak

A karácsonyi ajándékokra szánt összeg jelentős növekedésének számos oka van Szabó Árpád közgazdász szerint. Mint a szakember rámutatott:

az állami szféra mellett a magánszférában is nőttek idén a fizetések a minimálbér-növelés következében, így általánosan elmondható, hogy több pénzhez jutott hozzá a lakosság.

Emellett arra is emlékeztetett, hogy a külföldön dolgozók által hazajuttatott pénzmennyiség tekintetében Románia második helyen szerepel az Európai Unió tagállamai között, ami szintén sokak esetében járul hozzá a családi kassza gyarapodásához. Hozzátette: noha elsőre valóban kiugróan magasnak tűnhet a kutatásban szereplő 1011 lej, ha figyelembe vesszük, hogy ezt átlagosan 11 személy megajándékozására fordítják, már nem is olyan elrettentő az összeg. A szakember szerint a fő problémát inkább az jelenti, hogy

sokan adósságba verik magukat az értékes ajándékok beszerzése érdekében.

Tapasztalatai szerint nem ritka, hogy bankkölcsönt vesznek fel, ami fölöslegesen terheli majd a családot. Emellett a vásárlási kártyák egyre népszerűbbé válása miatt sokan döntenek nagy értékű ajándékok vásárlása mellett a kamatmentes részleteknek köszönhetően.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy óriási áremelkedések történtek ebben az évben, így ugyanazért a termékért most többet kell fizetni. Novemberben például az elmúlt évek legnagyobb áremelkedését jegyezték az élelmiszerek esetében, és mivel az ajándékcsomagok java része tartalmaz édességet, gyümölcsöt, ebből a szempontból is jóval többet kell idén elkölteni

– mutatott rá Szabó.