Megoldásra vár a marosvásárhelyi szemétgond

Antal Erika 2019. december 17., 14:56

Maros megye legnagyobb hulladéktermelője Marosvásárhely és környéke, ennek ellenére még mindig nem sikerült megtalálni azt a céget, amely az itteni szemetet a kerelőszentpáli szemétgyűjtőbe és -kezelőbe szállítaná.

Fotó: Haáz Vince

Noha Maros Megye Tanácsa már hirdetett egy versenytárgyalást, arra egy vállalat sem tett elfogadható ajánlatot, ezért újból kiírták a licitet. A második kiírásra november 26-áig lehetett jelentkezni, és két cég jelentkezett, ezeknek most zajlik az elbírálásuk – mondta a Székelyhonnak Tóth Brezovszky Andrea, a Maros megyei önkormányzat által működtetett Ecolect Egyesület elnöke. Hozzátette, szeretnék, ha minél hamarabb szerződést köthetnének a megfelelő céggel.

{A}

Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke is reméli, hogy ezúttal sikerül megtalálni azt a céget, amely megfelelő ajánlatot tesz, és megbízható módon kezeli majd a szemétkérdést Marosvásárhelyen és környékén.

Ha minden jól megy, ha találunk vállalkozást és senki nem fog fellebbezni a versenytárgyalás részvevői közül, akkor három-négy hónap alatt elindulhatna itt is a szemétgyűjtés

– mondta az elnök. Csakhogy egy versenyeztetés folyamatát nem elehet előre megítélni – tette hozzá.

Fotó: Haáz Vince

Addig, amíg megtalálják a megfelelő vállalatot, az eddigi szolgáltatók gyűjtik a szemetet Marosvásárhelyen és a környező településeken. Amint megkötik az új szerződést, ezekkel a cégekkel megszűnik az együttműködés – magyarázta Tóth Brezovszki Andrea. Kifejtette, a maroskeresztúri szemétlerakó-állomás még mindig nem működik teljes kapacitással, ugyanis az induláskor derült ki, hogy gondok vannak az ivó- és a szennyvízhálózattal. Amíg a problémát megoldják, a megyében szelektíven gyűjtött hulladékot szállítják oda. Ott válogatják ki az újrahasznosíthatót az organikus szeméttől, amit a kerelőszentpáli gyűjtőbe szállítanak.