Medve téblábolt a sírkertben

Gergely Imre 2019. december 17., 10:20

Az úton bocsaival játszó medve mindennapos látvány a Gyergyóvaslábhoz tartozó Hevederen, azonban az már mindenkit megdöbbentett, hogy a napokban a temetőben a sírokon dobálta szét a a cserepes virágokat és mécseseket a vadállat.

Fotó: Gergely Imre

Vasláb község Facebook-oldalán jelentek meg vasárnap azok a fotók, amelyeket egy helyi lakos készített a hevederi temetőben. Felborított, összetört cserepek, mécsesek láthatók, és a lábnyomok jelzik: nem emberi vandalizmusról van szó, medve téblábolt a sírkertben. 

Több helybéli asszony is szívesen vállalkozott arra, hogy megmutatja, mit hagytak maguk mögött a vadak az iskolától mintegy kétszáz méterre található erdő alatti temetőben. Egyikük, Albert Krisztina elmondta, hogy örülnek is, ha többen jöhetnek egyszerre, mert a történtek után egyedül már nappal sem érzik magukat itt biztonságban.

Fotó: Gergely Imre

A helyszínre érve rögtön látszik, hogy a dróthálóból készült kerítést hol nyomta le az állat, hogy bemásszon.

A sírokon felfedezhető lábnyomokból kivehető, egy felnőtt és egy vagy két bocs lehetett a hívatlan látogató.

Módszeresen végigkutatták a hantokat, mindenhol felborították, szétdobálták a csokrokat, cserepeket. Feltételezhető, hogy bizonyos fajta gyertyát kerestek, mert számos mécses kibontva, összetörve látható, amelyekből hiányoznak a gyertyavégek, ezeket valószínűleg megették.

{A}

A hevederi asszonyoknak bőven vannak medvés történeteik. Az utóbbi időben ők még szerencsésebbnek mondhatják magukat, mert jelentősebb károkat itt nem tett a vad, pedig szinte mindennap látnak medvét az itteni utcákon. A községközpontban, a másfél kilométerre fekvő Vaslábon azonban két hete történt, hogy egy gazdaságban 11 juhot ölt meg a medve. Más háztartásokból tyúkokat vitt el – mondták. Biztosak benne, hogy nem egy állat garázdálkodik, hanem többen is beszoktak a falvakba.

{K1}