Rezidensek figyelmébe: rengeteg háziorvos hiányzik a rendszerből

Antal Erika 2019. december 16., 21:58

Kórházigazgatókkal találkoztak a rezidens orvosok hétfőn este Marosvásárhelyen. Az eseményen jelen voltak az egészségügyi rendszer egyéb intézményeinek – biztosító, közegészségügy, mentőszolgálat – vezetői is, akik Maros, Hargita és Kovászna megye jelenlegi helyzetét ismertették.

Háziorvosokra nagy szükség van, és még nagyobb szükség lesz az elkövetkező öt-tíz évben – hangzott el többször is az este folyamán Fotó: Haáz Vince

Vass Levente, a társszervező Studium–Prospero Alapítvány ügyvezető igazgatója köszöntőjében elmondta, céljuk első kézből tájékoztatni a pályájuk elején álló orvosokat, hogy rálátást nyerjenek, melyek azok a szakterületek, ahol azonnal elhelyezkedhetek, illetve azok, ahol öt éven belül megüresednek a helyek. Arra hívta fel a termet megtöltő fiatalok figyelmét, hogy jelenleg

Románia rengeteg községében nincs háziorvos, nyolc év múlva pedig több ezer háziorvost fognak nyugdíjazni.

December 17–19. között választhatnak szakirányt a rezidens orvosok, januárban pedig még tartanak egy választást, ahol letisztázzák az addig felmerülő kérdéseket. A fiatal orvosok 39 szakirány közül dönthetnek, de nem mindenik gyakorolható minden kórházban – ismertette Vass Levente.

Fotó: Haáz Vince

A jelenlévő egészségügyi intézményvezetők közül ki-ki bemutatta az általa képviselt kórházat, a hiányszakmákról beszéltek, arról, hogy milyen szakorvosokat tudnának azonnal foglalkoztatni.

Az est második felében a rezidensek az intézményvezetőkkel kisebb csoportokban vagy külön-külön beszélgettek, felmérték a lehetőségeket, illetve azokat az elképzeléseket, amelyekkel a kezdő orvosok indulnak a szakosodás területén.

{A}