Veszélyesebb itthon, a medvék mellett, mint a román katonáknak külföldön?

Bíró Blanka 2019. december 16., 21:59

Idén több ember veszítette életét medvetámadásban, mint ahány romániai katona meghalt a nemzetközi hadszíntereken. Nyolc halálos áldozata van a medvének, és négy romániai katona halt meg a nemzetközi bevetéseken – vont a szakember érdekes párhuzamot.

Fakérgen ejtett medvekarmolás. Megjelölt terület Fotó: Erdély Bálint Előd

Rámutatott, részt vett a törvénymódosítás kidolgozásában, az végre kedvező változást hoz a vadgazdálkodásban, lehetőséget biztosít az emberi élet és a javak védelmére. A szakértő szerint

a legfontosabb eredmény, hogy az év végéig kifizetik a vadkárokat, az elhunytak családtagjai kapnak kárpótlást,

minden év május 15-ig a környezetvédelmi minisztérium köteles lesz jóváhagyni a megelőzési és a beavatkozási kvótát, a veszélyes medvék kilövésének procedúráját pedig egyszerűsítik.

Idén több ember veszítette életét medvetámadásban, mint ahány romániai katona meghalt a nemzetközi hadszíntereken. Nyolc halálos áldozata van a medvének, és négy romániai katona halt meg a nemzetközi bevetéseken

– vont párhuzamot Sárkány Árpád. Rámutatott, a medvetámadások 37 áldozatát kórházban kezelték, sokan – vadőrök, tűzoltók – a munkájuk végzése közben sérültek meg. A szakértő emlékeztetett, eddig is létezett beavatkozási kvóta, ám az csak félmegoldást jelentett.

{K1}

A környezetvédelmi minisztérium 140 veszélyes medve kilövésére hagyott jóvá keretet, ám ebből csak 28-at lőttek ki. Bonyolult és hosszadalmas volt az engedélyeztetés, három-négy hét alatt állították össze az iratcsomót, majd meg kellett keresni a „bűnös” medvét. Voltak esetek, amikor egyértelmű volt a helyzet, de gyakran a vadászok nem vállalkoztak a megítélésre,

tartottak tőle, hogy tévesen azonosítják be a vadat, és bűnvádi eljárás indul ellenük.

„A gépkocsi által elütött medve 17 órán át agonizált az út szélén, a vadőr ellen, aki megszabadította a szenvedéseitől, még mindig zajlik az eljárás, a nyomozás nem zárult le” – részletezte Sárkány Árpád.

{K2}

Arról is közölt adatokat, hogy a medvék kiemelése, elszállítása nem bizonyult hatékony megoldásnak, mindössze húsz százalék esetében vált be, hatvan százalék

visszatért az eredeti lakóhelyére,

további húsz százalék pedig ott járt be a településekre, ahová elvitték, tehát csak „tovább költöztették” a problémát.

Grațiela Gavrilescu korábbi környezetvédelmi miniszter arra is kísérletet tett, hogy külföldre vigyenek medvéket, ám hiába ajánlotta fel több országnak is, mindegyik kormány visszautasította. Hangsúlyozta, a törvénymódosítás lehetőséget nyújt arra, hogy legalább szinten tartsák a medvék számát. A módosítás szerint a megelőzési és a beavatkozási kvóta együtt nem lehet több mint az évi szaporulat, ami általában 8 százalékos, tehát a 8 ezer fős állományból évente legtöbb 640-et lehet majd kilőni. Az országban 1450 vadászterület van, a kvótából nem jut mindegyiknek.

{A}

Sárkány Árpád rámutatott, a kvóta az állománybecsléstől függ, amit szakemberek végeznek, és alaptalanul, érvek nélkül kérdőjelezik meg a környezetvédők. A civil szervezetekre, a környezetvédőkre szükség van, ám meg kell érteniük, nem hadjárat indul a medvék ellen, a vadászok nem élesítik a fegyvert, az emberek javainak, életének védelme érzelmi manipulálással nem szavatolható – szögezte le Sárkány Árpád.