Arra bátorították a diákokat, hogy szakmát tanuljanak

Hegyi Zsuzsánna 2019. december 16., 17:19

A szakoktatás fontosságáról, a különféle szakmáknak köszönhető helytállásról beszéltek a diákoknak a Fogarasy Mihály Műszaki Szakközépiskola egykori tanulói, akik ma sikeres vállalkozók és tisztségviselők. A rendhagyó találkozót a nyolcadik osztályosoknak szervezték.

Fotó: Hegyi Zsuzsánna

A szakoktatás népszerűsítését hivatott workshop első állomása Gyergyószentmiklóson, a Fogarasy Mihály Műszaki Szakközépiskolában volt. Hat gyergyói általános iskola nyolcadikosai vettek részt a december 16-ai rendezvényen.

Király Szabolcs Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége részéről úgy nyilatkozott, a rendezvény célja megmutatni a pályaválasztás előtt álló tanulóknak, hogy milyen lehetőségeik vannak a szakmatanulás terén. Ehhez egyfelől sikeres vállalkozók előadásait hallhatták a gyerekek, majd a tanintézmény műhelyeit is meglátogathatták, Részeg Ildikó iskolaigazgató meghívására

{A}

„Rossz mentalitás az, hogy ha valaki szakiskolába jár, az lenézendő. Manapság – meglátásom szerint – aki szakmát tanul, az kihívást, lehetőséget kell lásson ebben, mert vannak jó példák” – mondta Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója. Ezen kívül pedig az ügynökség munkatársainak segítségét ajánlotta fel bármilyen szakoktatással kapcsolatos elképzelésben, ötletben, vállalkozásindításban.

Fontos tanulni, és fontos szakmát választani, hiszen lassan a szakember, mint fogalom is kezd eltűnni a köztudatból, és ez nagy probléma

– hangsúlyozta az előadók részéről Kopacz Zoltán vállalkozó. Kifejtette, véleménye szerint az iskolát kellene vonzóvá tenni a fiatalok számára, ugyanakkor elmondta, hogy „egy nyolcadikos gyermek biztos, hogy nem tudja, hogy hegesztő, ács vagy asztalos szeretne lenni, ezért a mi dolgunk, a felnőtteké, az oktatóké, hogy utat mutassunk számukra”.

A szakközépiskola egykori tanulója, Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere elmondta, hogy  nemcsak azokra van nagy szükség, akik megtervezik az autókat és házakat, hanem azokra is, akik megépítik azokat. „Egy biztos, hogy a lehetőség adott, és meg van teremtve arra, hogy itthon szakmát tanuljatok és segítséget kapjatok arra, hogy elinduljatok az úton” – tette hozzá a városvezető.

Az előadók minden lehetséges eszközzel arra bátorították a jelenlévő tanulókat, hogy szakmát válasszanak.

Szakmunkásnak lenni jó, sok pénzt lehet keresni. Ha nem hisztek nekem, kérdezzétek meg szüleiteket, hogy amikor egy víz-gázszerelési folyamatot meg kell otthon csináltatni, vagy egy asztalos, kőműves munkáját ki kell fizetni, az mennyibe kerül

– világított rá a szakmunkavégzés anyagi oldalára Bajkó Tibor vállalkozó. „Manapság be kell előre jelentkezni a jó szakemberhez. Az ország- és közösségépítő többség a szakmunkások kezében van” – összegezte a vállalkozó.