Már „csak” két hónapot kell várakozniuk a tanulóvezetőknek az elméletitől a gyakorlati vizsgáig

Iszlai Katalin 2019. december 16., 21:05

Jó hír a Hargita megyei tanulóvezetőknek, hogy a korábbi közel fél év helyett már „csak” két hónapot kell várakozniuk az elméletitől a gyakorlati vizsgáig. Az előrelépés annak köszönhető, hogy a személyzetbővítés nyomán már öt vizsgáztató dolgozik a megyében. 

Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

Az elmúlt évek káosza után jelentős előrelépés történt a sofőrvizsga terén Hargita megyében: a hosszú, esetenként közel féléves várakozási idő számottevően lecsökkent, így a tanulóvezetőknek átlagosan már „csak” két hónapot kell várakozniuk az elméleti és a gyakorlati vizsga között – tudtuk meg Dan Blenteştől, a Hargita Megyei Gépjárművezetői Engedélyeket Kibocsátó és Járműbejegyzési Közszolgálat (DRPCIV) vezetőjétől.

Átlagosan hatvan nap

Blenteş szerint

a várólisták lerövidülése az idei személyzetbővítéssel magyarázható, az ősz óta ugyanis a korábbi három helyett már öt vizsgáztató teljesít szolgálatot a megyében, akiknek ráadásul öt kamera áll rendelkezésükre, így sokkal gördülékenyebben megy a munka.

Ezáltal átlagosan hatvan nap a várakozási idő a megyében, ám a konkrét időpontok településenként változnak.

Hétfőn Csíkszeredában leghamarabb február 21-ére, Gyergyószentmiklóson február 12-ére, Székelyudvarhelyen pedig február 25-ére lehetett szabad időpontot találni a gyakorlati vizsgára. Emellett Maroshévízen is van lehetőség vizsgázni, ám ott havonta mindössze egy vagy legtöbb két alkalommal, így a kisvárosban még mindig hosszabb a várakozási idő, legközelebb március elején van szabad időpont.

{A}

Blenteş hozzátette, hogy a vizsgáztatók hetente körülbelül egy munkanapnyi időt veszítenek el a távolabbi városokba való ingázás miatt, de megértik, hogy minden tanulóvezető kényelmesebben érzi magát a megszokott terepen. A közszolgálat vezetője arra is kitért, hogy jelenleg „maximális kapacitáson” dolgoznak, és bár megtörténhet, hogy a decemberi szabadnapok okozta kiesés után egy kevéssel tovább csökken a várakozási idő, jelentős változásra már nem lehet számítani. Ez azt jelenti, hogy

a várakozási idő a jövőben is hatvan nap körül fog alakulni a megyében.