A hollandok lettek a világbajnokok

Horváth Bálint Ottó 2019. december 15., 15:24

Hollandia válogatottjának győzelmével ért véget a Japánban megrendezett női kézilabda-világbajnokság, a vasárnapi döntőben 30–29-re (16–13) felülmúlta Spanyolországot.

Kiélezett küzdelmet hozott az ázsiai seregszemle fináléja, a két rivális fantasztikus iramban játszott, főként támadásban remekeltek. A szoros első félidő végén a hollandok háromgólos előnyre tettek szert, a második játékrészben pedig sokáig tartották vezetésüket.

A hajrában azonban a spanyolok kiegyenlítettek, sőt az utolsó percben megvolt a lehetőségük a győzelemre is. Elrontották viszont a támadásukat, és mivel az utolsó másodpercekben egyik játékosuk megakadályozta az ellenfélnek a labda játékba helyezését, a szabály szerint piros lap és hétméteres következett, amit

a hollandok kihasználtak, és az értékesített büntetővel megnyerték történetük első világbajnoki aranyérmét, egyben kijutottak a jövő évi tokiói olimpiára.

A vébé bronzérmét Oroszország szerezte meg, a vasárnapi kisdöntőben 33–28-ra (18–15) nyert Norvégia ellen.

Olimpiai selejtezőben a magyar és a román válogatott

Románia a 12., míg Magyarország a 14. helyen zárta a világbajnokságot, előbbi a tavalyi Eb-n elért negyedik, utóbbi a hetedik helyével részt vesz az olimpia márciusi selejtezőjében. A magyarok ellenfelei a mostani vb harmadik helyezettje, azaz Oroszország, illetve a hatodik Szerbia, továbbá az ázsiai második Kína lesznek a kettes számú selejtezőcsoportban. A románok a vb-n negyedik helyezett Norvégia, az ötödik Montenegró, illetve Észak-Korea ellen játszanak a harmadik számú kvartettben. A csoportok első két helyezettje jut ki az olimpiai játékokra.
{A}