Mindennapi valóság a zaklatás

Bíró Blanka 2019. december 15., 13:28

A zaklatás témájában szervezett drámajátékos feldolgozó foglalkozást Sepsiszentgyörgy önkormányzata a Diákok Éve tematikus év keretében.

Fotó: Sepsiszentgyörgyi Városimázs Iroda

A játékfilm közönségtalálkozója során fogalmazódott meg az igény, hogy a fiatalok körében szükség van a zaklatás témáját vizsgáló foglalkozásokra. A Prezsmer Boglárka drámapedagógus és Szigety Tünde szociológus együttműködése során létrejött projekt támogatását vállalta fel a város.

November és december hónapokban a Mikes Kelemen és Plugor Sándor középiskolákban tíz sepsiszentgyörgyi középiskolás osztály tekintette meg a filmet, összesen kétszázhúsz diák, akik számára tízszer, alkalmanként százperces drámajátékos feldolgozó foglalkozást tartott a két szakember.

Fotó: Sepsiszentgyörgyi Városimázs Iroda

A filmre és annak értelmezésére alapozva a diákok drámajátékok során élhették át egy zaklatási történet szereplőinek helyzetét, tudatosíthatták a folyamat mélyen húzódó lélektani, csoportdinamikai, valamint társadalmi mechaniznmusokat – fogalmaznak beszámolójukban a szakértők. Következtetéseik szerint a diákok nagyrésze úgy ítélte meg, hogy a zaklatás különböző formái – hagyományos, internetes, szexuális tartalmú – a mindennapi valóság részét képezik, környezetükben gyakran észlelik. Az is kiderült, hogy ilyenkor

nem kérnek segítséget a felnőttektől.

A foglalkozás során a zaklatás megelőzésével, illetve kezelésével kapcsolatos tudnivalók támogató és bátorító jellegűek voltak, szándék szerint bátorították az együttérző viselkedést, és segítették a zaklatót fékező, a célba vett diák mellett kiálló magatartás- és viselkedésformák fontosságának felismerését.

{A}