Ne vesszen el a csodába vetett hit! – örömvasárnapi vásár Zetelakán

Molnár Melinda 2019. december 14., 21:28

A sikeres, megelégedett mindennapokhoz elegendő összegereblyézni egy kicsi tudást, összelapátolni némi tapasztalatot, majd egy jó nagy talicskába belerakni, és elindulni az életbe – vallja a zetelaki GLT (gereblye, lapát, talicska) csapata. A hétvégén örömvasárnapi zenés vásárnapokat szerveztek.

Fotó: Veres Nándor

A Zetelaki Római Katolikus Plébánia és a GLT kétnapos közösségerősítő, ünnepre hangoló és jótékony célú programsorozatának már az első órájában birtokba vették a gyermekek szombaton a kultúrház előterét, a szabadtéren pedig házi finomságokkal, kézműves ajtó- és asztali díszekkel, gyertyatartókkal és más karácsonyváró portékákkal várták a fiatalok a jótékonykodni vágyókat.

Fotó: Veres Nándor

Míg a kicsik felnőtt segítséggel barkácsoltak, gyöngyöt fűztek, ünnepváró, vallásos témájú színezőkkel foglalatoskodtak, Dimény Csilla tanárnőt a GLT-ről kérdeztük.

Magánszemélyek és volt tanítványai önkéntes szerveződését takarja a név.

Kézenfekvő, mindennapi eszközökkel mint névadóik, a gereblye, lapát, talicska, illetve elérhető, hiteles példákkal szeretnék kis és nagyobb falusfeleiknek bemutatni, nem kell a felső tízezerből származni ahhoz, hogy sikeres, boldog életet élhessenek. Viszont kellenek hozzá a felnőtt példák, a személyes indíttatás és a kitartás – sokkal többet tudnak elérni általuk, mint pusztán pénzzel.

Motivációs előadás-sorozatukra kéthavonta kerül sor, hétköznapi embereket hívnak, akik „vitték valamire” – kettőt-kettőt a faluból és egy-egy vendéget.

A zenés adventi tevékenységekkel azt szorgalmazták, hogy ne a virtuális világban vesszenek el a gyermekek, találjanak jó célokat a mese-, vers- és rajzpályázattal, valamint épüljön a közösség a vásári közös készülettel és a jótékony céllal.

Fotó: Veres Nándor

Hiszen az adományokat és a vásár teljes bevételét az egyedülálló idősek, valamint a nehéz körülmények között élő nagycsaládosok megajándékozására fordítják. Így a bekapcsolódó szépszámú zetelaki család lelkiekben is készült, és együtt örülnek annak, amit az ünneplés ad.

{A}

A kellemes decemberi napon az ünnep jegyében meghirdetett alkotói pályázat eredményeit is megismerhettük. A rajzkiállítás megtekinthető a kultúrtéren. Aztán a plébániatemplomban hirdették ki és jutalmazták meg a Mi így várjuk Jézus születését címet viselő írásművek díjazottjait. A 0–4. osztályosok szinte kivétel nélkül rajzoltak, és 34 irodalmi alkotást értékeltek a magyar szakos tanárok. A verselő alsósok közül Bálint Hunort és Bálint Sándort díjazták, valamint György Viktória meséjét. Az 5–8. osztályosok versei közül György András Lucian, Lukács László és Fancsali Bernadett lett dobogós, a meseírók közül pedig Kalapács Kincső, Babos Fanni, illetve Tornai Katinka. Bálint Rita és László Adrienn dicséretben részesültek. Az ajándék emléktárgy mellé Dimény Csilla azt kívánta: ne vesszen el a csodában való hit!

Fotó: Veres Nándor

Vasárnap 15 órától gyerekfoglalkozásokat és jótékonysági vásárt tartanak a kultúrotthonnál, majd eljuttatják az időseknek az adományokból gyűlt ajándékokat, délután fél hattól pedig a Szent Kereszt megtalálása plébániatemplomban folytatódik az együttlét. Kovács Annamária vezetésével a helyi gyerekkórus énekel. A hat órakor kezdődő gyertyagyújtásos szentmisén, amelynek főcelebránsa és szónoka Ilyés Lehel gyergyóalfalvi segédlelkész lesz, közreműködik a helyi férfidalárda, majd Oroszhegyről érkező vándorbölcsőket adnak át. A liturgia után a Codex régizene-együttes tart koncertet. Műsoron magyar főúri zene a 16–19. századból.

Fotó: Veres Nándor

Fotó: Veres Nándor