Továbbjutott a Székelyudvarhelyi ISK-SZAK

Józsa Csongor 2019. december 13., 22:52

Ahogy azt várni lehetett, nagy csatát, a végletekig kiélezett összecsapást vívott a férfi asztalitenisz Európa Kupa 4. körének visszavágóján a Székelyudvarhelyi ISK-SZAK. Nagy bravúrt vitt véghez a szlovák bajnok, SK Vydrany otthonában. Helyszíni tudósítás.

Fotó: Józsa Csongor

Megtelt a nemeshódosi kultúrház a férfi asztalitenisz Európa Kupa 4. körének visszavágójára, hozzá kell tenni, hogy a telt ház az nem egészen száz szurkolót jelentett. A majdnem kétezer lélekszámot számláló szlovákiai község életében valóban meghatározó sportesemény volt a nemzetközi mérkőzés.

A templommal szembeni, Állj meg, vándor! nevezetű kocsmában az összecsapást megelőzően hosszasan beszélgettek a helyiek az esélyekről. Az, hogy a székelyudvarhelyi együttes 3–2-es előnnyel érkezett a második meccsre, meglepetésként érte a házigazdákat. Szerintük, a visszavágón is a sajátjaik voltak a favoritok.

A párharc ennyire azért nem volt egyértelmű.

Az ISK-SZAK trénere, György István taktikázott, cserére szánta el magát: Cservik Krisztiánt nevezte kettesszámú játékosnak, György Szilárdot harmadiknak. A szlovák bajnok nem módosított – a kényszercserén kívül, azaz a sérült Lelkes Zoltán helyet egy új asztaliteniszező, Csánó Juran került fel a játékvezetői lapra.

Fotó: Józsa Csongor

Jó volt Cservik rajtja, az első szettben 9–5-re vezetett Seredával szemben, innen fordított a hazai asztaliteniszező, megnyerte az első játszmát. A másodikban az ISK-SZAK sportolója egyenlített, hogy aztán a folytatásban behúzza az ellenlábas az első pontot.

Samuel Novota és Sebastian Loso találkozója következett. A svéd idegenlégiós viszonylag magabiztosan hozta az első szettet. A másodikban a hosszabbításig jutottak, 12–11-es vezetésnél a svéd idegenlégós kért időt. Nem jött be a húzás, zsinórban három ponttal a szlovák ellenfél fordított, döntetlenre hozta az állást. A harmadikban 9–2-re és 10–5-re is vezetett Loso, mégis nagyon szoros lett a vége, de a második szett a vendégeké lett.

Izgalmakkal, játékvezetői intésekkel a negyedikben egalizált az SK Vydrany. Losót nem zökkentett ki a mindent eldöntő, ötödik játszma, 5–2-es udvarhelyi vezetésnél váltottak térfelet, 9–6-nál még időt kért az ellenlábas. Ismét a játékvezető sárga lapja borzolta a kedélyeket – Loso kapta –, amolyan, minden jó, ha jó a vége alapon a döntő pont Sebastiné lett, egyben egyenlített az udvarhelyi gárda (1–1).

Fotó: Józsa Csongor

Az odavágón megsérült Nemes Zoltán helyett Csánó Jurant nevezte a szlovák aranyérmes, György Szilárddal mérte össze erejét. A hazaiak asztaliteniszezője láthatóan nem ütötte a nemzetközi szintet, így

egy pillanatig sem volt kérdés, hogy az ISK-SZAK összesítésben átveszi a vezetést, 3–0-ra nyert Szilárd (1–2).

Loso úgy lépett asztalhoz a negyedik párban, hogy amennyiben diadalmaskodik Seredával szemben, akkor csapata ott van a következő körben. Az első szett a házigazdáké lett, bár Loso 5–10-es hátrányról majdnem egyenlíteni tudott. A másodikban jobban koncentrált a svéd, 6-ra hozta.

A harmadik szettben inogott a léc, hiába Loso 8–4-es vezetése, ez korántsem volt elég, hogy magabiztosan meglegyen a pont, zsinórban négy pontot hozott Peter, a végső szó Sebastiáné lett. Sokat kivett ez a szett az ISK-SZAK játékosából, elveszítette a soron következő játszmákat, így egyenlített a hazai gárda (2–2).

Fotó: Józsa Csongor

A nagy számolgatás is közrejátszott Cservik Krisztián utolsó meccsén, az ISK-SZAK játékosának legalább egy szettet kellett nyernie, hogy a székelyföldi együttes ott legyen a következő körben.

Az első a szlovák asztaliteniszezőé lett, a másodikban 5–9-ről fordítva nyert Krisztián, ezzel pedig továbblőtte a következő körbe a Székelyudvarhelyi ISK-SZAK gárdáját. A kis székelyföldi csapat óriási bravúrt vitt véghez, ott van az Európa Kupa legjobb négy csapata között!

Férfi asztalitenisz Európa Kupa, 4. kör, visszavágó

SK Vydrany–Székelyudvarhelyi ISK-SZAK 3–2.
Összesítésben: 5–5, jobb szettaránynak köszönhetően jutott tovább az ISK-SZAK.

Peter Sereda–Cservik Krisztián 3–1 (12–10, 9–11, 11–7, 11–5).
Samuel Novota–Sebastian Loso 2–3 (6–11, 14–12, 9–11, 11–9, 9–11).
Csánó Juran–György Szilárd 0–3 (5–11, 8–11, 3–11).
Peter Sereda–Sebastian Loso 3–2 (11–9, 6–11, 9–11, 11–6, 11–4).
Samuel Novota–Cservik Krisztián 3–2 (11–5, 9–11, 11–7, 10–12, 11–9).

{A}