Jobb lakhatási körülményekkel elkerülhető, hogy állami gondozásba kerüljenek a gyerekek

Bíró Blanka 2019. december 13., 17:54

Néha elég egy kis segítség, hogy együtt maradhasson a család, a gyerekek ne kerüljenek gyerekvédelmi rendszerbe – éppen ezért Kovászna Megye Tanácsa pénteki soros ülésén megszavazta, hogy meghosszabbítják a bukaresti SERA Alapítvánnyal kötött egyik együttműködési megállapodást.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A megállapodás értelmében folytatják a tavaly januárban indított programot, amelynek célja, hogy a rászoruló családok lakhatási körülményein javítsanak, ezzel segítve, hogy együtt maradjon a család, a gyerekek ne kerüljenek az állami rendszerbe. Vass Mária, a Kovászna megyei gyermekvédelmi igazgatóság vezetője elmondta, a projekt összértéke százezer euró, ebből negyvenezer euró a megyei önkormányzat hozzájárulása.

A két év alatt 28 családnak segítettek, összesen 81 gyerek maradhatott a szüleivel.

Felidézte, a lehetőségről elsősorban a helyi önkormányzatokat tájékoztatták, ennek nyomán 12 közigazgatási egység területéről jelezték, hogy 38 család szorul segítségre. A szakemberek mindegyik esetet felmerték, azt vizsgálták, a szülőkben van-e akarat arra, hogy összetartsák a családot, a gyerekek ragaszkodnak-e a szüleikhez, járnak-e iskolába, ha nem, mi okból. Végül 28 családot támogattak, pénzt nem adtak, de segítettek a lakhatási körülmények javításával.

{A}

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke két példát említett: Uzonban egy kis ház tetőterét építették be, fürdőszobát alakítottak ki, Kézdivásárhelyen egy mélyszegénységben élő család pedig eladta a viskóját, a vételárat kipótolták, és vásároltak egy sokkal jobb körülményeket biztosító tömbházlakást. De sok esetben elég volt a minimális támogatás, például bútort – ágyat, asztalt, szekrényt – vásárolták. Vass Mária elmondta,

évente mintegy tíz esetben fordul elő, hogy a körülmények miatt kénytelenek állami gondozásba venni a gyerekeket,

sőt egy-egy családtól három vagy több gyerek is bekerül a rendszerbe. Ilyenkor első lépésben a sürgősségi befogadó központba menekítik a gyerekeket, és ritkán fordul elő, hogy visszakerülnek a családjukhoz.

Biztonság és kiszámíthatóság

Ettől az évtől átalakult a szociális ellátási és gyermekvédelmi rendszer fenntartása, teljes mértékben a megyei tanácsok finanszírozzák. Ez biztonságot nyújt a mindennapokban és kiszámíthatóságot a tervezésben – értékelte Vass Mária. A Kovászna megyei önkormányzat az idei 121 millió lejes működési költségéből 43 millió lejt fordítottak a szociális háló fenntartására. Jelenleg 560 személy dolgozik a rendszerben. A pénteki tanácsülés napirendjén nyolc olyan határozattervezet szerepelt, amely a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság tevékenységéhez kötődik. Többek között az oltszemi elhelyezési központ átszervezéséhez kötődően fogadtak el egy tanácsi határozatot, a SERA Alapítvánnyal kötött megállapodás részeként három családi ház építésére kerül sor, ahová a gyerekek Oltszemről átköltözhetnek. A tanácsosok családon belüli erőszak áldozatait befogadó védett otthon létrehozásáról is döntöttek, ezt az esélyegyenlőségi ügynökség országos pályázatának részeként hozzák létre. Ugyancsak országos pályázat részeként bővítik a nevelőszülői hálózatot, ötven új állást hoznak létre a közeljövőben.