Már a magyar nyelvű Facebook-oldal miatt is jelentget Dan Tanasă

Bíró Blanka 2019. december 13., 20:00

Nem diszkriminál Tamás Sándor a magyar nyelvű Facebook-oldalával – döntötte el egyhangú szavazattal az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD). A Kovászna megyei tanács elnökét azért jelentették fel, mert kizárólag magyar nyelven kommunikál a közösségi oldalán. 

Valóban csak magyar nyelven kommunikál a közösségi oldalán Tamás Sándor? Archív Fotó: Székelyhon

A Dan Tanasă által bejegyzett Méltósággal Európában Polgári Egyesület (ADEC) tavaly novemberben fordult a diszkriminációellenes tanácshoz, sérelmezve, hogy Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kizárólag magyar nyelven kommunikál a közösségi oldalon, ezáltal hátrányosan megkülönbözteti a román állampolgárokat, megfosztja őket az információhoz való hozzáférés jogától.

A testület közel egy év után döntött az ügyben, és megállapította,

nem áll fenn a diszkrimináció ténye, a román állampolgárok jogai nem sérülnek, mert Tamás Sándor magánszemélyként, saját Facebook-oldalán oszt meg tartalmakat.

„Már meg sem lepődünk a hasonló feljelentéseken, egyértelműen az a szándék, hogy a magyar embereket elbátortalanítsák még abban is, ha anyanyelvükön hoznak létre saját oldalt a Facebookon” – szögezte le érdeklődésünkre Tamás Sándor. Hozzátette,

még az sem biztos, hogy az ügy ezzel lezárult, hiszen a feljelentőnek van a kiközléstől számítva 15 napja a fellebbezésre,

már volt precedens arra, hogy a bíróságon elmarasztaló ítélet született a különben egyértelmű ügyekben.

{A}

A háromszéki politikus ismételten felszólította a jelentgetőt, hogy inkább méretkezzen meg a választásokon, induljon el a megyei tanácselnök mandátumért, vállalja nyilvánosan elveit, tetteit. „Kerüljön végre napfényre, előtérbe ő is, induljon el a választásokon, sokkal elegánsabb lenne, mint így, amikor a mások háta mögé bújva, ismeretlen forrásokból származó jövedelmekből fedezi a tevékenységét” – mondta a háromszéki politikus.