Korlátozó intézkedéseket léptettek érvénybe Hargita megyében a sertéspestis miatt

Kovács Attila 2019. december 13., 15:26

Fertőtlenítéseket végeznek az afrikai sertéspestis által érintett övezetben található Hargita megyei településeken, vaddisznók kilövését is elrendelték, és a legeltetést is megtiltották. A cél a járvány továbbterjedésének megakadályozása.

Hargita megyében is megjelent a sertéspestis. Intézkedéseket foganatosítanak a kór terjedésének megelőzése érdekében. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Miután a Homoródszentmártonhoz tartozó Gyepes közelében talált vaddisznótetem laboratóriumi vizsgálata kimutatta az afrikai sertéspestis kórokozójának jelenlétét, a Hargita megyei prefektus feladatkörét ellátó Petres Sándor alprefektus pénteken összehívta a megyei járványmegelőző bizottságot, hogy a megelőző és korlátozó intézkedésekről döntsenek. Mint Fodor Levente állatorvos, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság ellenőrzési osztályának vezetője ismertette:

miután a Suceava-i laboratórium igazolta a fertőzést, a mintát Bukarestbe is elküldték vizsgálatra, de biztosra vehető, hogy az országban utolsó előttiként Hargita megyében is megjelent a járvány.

Hangsúlyozta, hogy afrikai sertéspestisről van szó, amely különbözik a sertéspestistől, és más típusú a vírusa is.

{A}

A bizottság a javaslat értelmében arról döntött, hogy

Gyepes körül 8 kilométeres körzetben védelmi, további 5 kilométeres körzetben pedig megfigyelési övezetet hoznak létre, ahol korlátozó intézkedések lépnek életbe.

A védelmi és megfigyelési övezetben amely Zetelakát, Fenyédet, Oklándot, Felsőboldogfalvát, Homoródfürdőt, Kápolnásfalut, Szentegyházát, Homoródalmást, Lövétét, Máréfalvát, Székelyudvarhelyet és Homoródszentmártont is magába foglalja,

a háztáji sertésállományt a tulajdonosok kötelesek zárt helyen tartani, megakadályozva, hogy más állatokkal érintkezzenek.

A Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület kezelésébe tartozó 33-as számú vadászterületen

a teljes vaddisznóállományt, amelyet 80-ra becsültek, ki kell lőni – 60 napon belül – ez is szerepel az intézkedések között.

A védelmi és megfigyelési övezetekben ugyanakkor megkezdődik a házi sertések összeírása, hogy a hatóságok pontos adatokkal rendelkezzenek ezek számáról – a munkában az állatorvosok is részt vesznek.

Szintén az említett övezetben tilos a legeltetés is, a települések utcáin, és a bekötőutakon pedig fertőtlenítést végeznek.

Petres Sándor alprefektus hangsúlyozta, más korlátozásról nincs szó, az intézkedések célja a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása. Az érintett települések lakóit plakátokon is tájékoztatják, és figyelmeztetik a járványveszélyre.