Lehet jelentkezni hivatásos nevelőszülőnek

Antal Erika 2019. december 21., 16:00

Újabb hivatásos nevelőszülői képzést indít a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság. Az érdeklődőket az intézmény marosvásárhelyi székhelyére várják (Trébely utca 7. szám, C épület, I. emelet, 20-as iroda).

A hivatásos nevelőszülőknek számos kritériumnak kell eleget tenniük. Képünk illusztráció Fotó: Kristó Róbert

A nevelőszülői munkára jelentkezőknek igazolniuk kell, hogy nem szerepelnek a rendőrség bűnügyi nyilvántartásában, fizikailag és pszichikailag is egészségesek, valamint olyan saját ingatlannal, lakhatási körülményekkel rendelkeznek, ahol megfelelő feltételeket biztosíthatnak két 0–7 év közötti gyerek nevelésére. Ezek után az igazgatóságon el kell végezniük egy alkalmassági tesztet, és

ha minden követelménynek megfelelnek, részt vehetnek egy ingyenes felkészítőn.

Miután felkészítették és szerződést kötöttek vele, a nevelőszülőnek két gyereket kell elvállalnia. Ezt követően arra kell törekednie, hogy a gondjaira bízott gyerekek illeszkedjenek be a társadalomba, szokjanak hozzá a családi körülményekhez, illetve ha örökbefogadó szülőkhöz kerülnek, az új családban is találják meg a boldogságot.

Azt is biztosítani kell a kiskorúaknak, hogy tarthassák a kapcsolatot vér szerinti családjukkal, szüleikkel, édesanyjukkal, havonta rendszeres találkozókat kell szervezni számukra.

{A}

A hivatásos nevelőszülőként foglalkoztatott személyek a szociális és gyermekvédelmi igazgatóság alkalmazottaiként a romániai átlagbérnek megfelelő fizetést kapnak, illetve a gyermeknevelésért járó juttatásokat, gyerekenként 600, fogyatékkal élő gyerek esetében pedig 900 lejt. Ugyanakkor

a gyermekvédelmi igazgatóság szoros kapcsolatot tart fenn velük, folyamatosan ellenőrzi tevékenységüket, a gyerekek fizikai és lelki egészségét, ellátását.

Ha valaki nem megfelelően neveli a rá bízott gyerekeket, megszakítják a munkaszerződését és elveszik tőle a kiskorúakat.

Jelenleg több mint 200 hivatásos nevelőszülő van Maros megyében, akik 400-nál több kiskorúról gondoskodnak. Folyamatosan szükség van rájuk, hiszen évente 50 hétévesnél kisebb gyerek kerül ki természetes családjából, vagy mert elhagyják, nem törődnek vele úgy, ahogy kellene, vagy kórházi kezelés után nem mennek érte, de előfordul az is, hogy a szülészeten „felejtik” a kicsit.

Akit érdekel a lehetőség, a 0265-213 512-es telefonszámon kaphat bővebb felvilágosítást.