Pótolnak a sepsiszéki polgármesterek Antal Árpád zászlóbírságába

Bíró Blanka 2019. december 12., 21:35

Adományokat ajánlottak fel a sepsiszéki falvak polgármesterei Antal Árpádnak. Az elöljárók szeretnének belepótolni abba a tízezer lejes bírságba, amit a sepsiszentgyörgyi polgármesternek kell kifizetnie, amiért tavaly március 15-én magyar nemzeti jelképekkel díszíttette ki a várost.

Bírság járt a magyar zászlók kitűzéséért Sepsiszentgyörgyön is. Archív Fotó: Bíró Blanka

Fodor István, az RMDSZ sepsiszéki szervezetének elnöke, bodoki polgármester portálunknak elmondta, tizenegy község elöljárója ajánlotta fel, hogy pótol a bírságba.

Bármelyikünkkel megtörténhet, hogy megbüntetnek, mert kiállunk a közösségért. A felajánlással azt üzenjük, nem hagyunk senkit egyedül, kiállunk egymás mellett

– szögezte le a politikus. Fodor István szerint a közösség vezetői, a polgármesterek felé folyamatosan megfogalmazódnak az elvárások, hogy használják a magyar szimbólumokat, a magyar nyelvű feliratokat, ám amikor ezért felelősségre vonják őket, kevesen állnak melléjük. „Fontos gyakorlat a közösségünk számára szolidaritást vállalni olyan emberekkel, akik nemzeti ügyeinkért karakánul kiállnak” – mondta a felajánlás kapcsán Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki elnöke.

{A}

Mint ismeretes, tavaly március 14-én és 15-én Kovászna megye prefektusa kétszer 5000 lejes bírságot rótt ki Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesterre a magyar szimbólumokért. A zászlótörvényre hivatkozva a prefektusok Bokor Tibor kézdivásárhelyi és Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármestereket is megbírságolták. Antal Árpád fellebbezett, ám a Kovászna Megyei Törvényszék jogerős ítélete jóváhagyta a bírságot. Antal Árpád úgy nyilatkozott, a bírság miatt nem mond le arról, hogy továbbra is kitűzze március 15-én Sepsiszentgyörgyön a magyarság szimbólumát.