Antal Árpád: habár a nagyvárosok már „elvesztek”, van magyar jövő Erdélyben

Bíró Blanka 2019. december 12., 17:25

A román állam hibrid hadviselést folytat az erdélyi magyar közösség ellen, ennek ellenére van magyar jövő a térségben – szögezte le Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szerda este az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezetének tisztújító ülésén.

Jelenleg Sepsiszentgyörgy a Magyarország határain túli területek legnagyobb magyar többségű városa Antal Árpád szerint Fotó: Kocsis B. János

Az elöljáró bemutatott egy térképet, amelyen azt jelölték, hogy 1920-ban a különböző romániai közigazgatási egységekben milyen arányú volt az analfabetizmus. Ezen látszik, hogy Székelyföldön kiemelkedően magas volt az írástudók aránya, mert iskolákat alapítottak, ösztöndíjakkal támogatták a továbbtanulást, erre is visszavezethető, hogy a magyar közösség „túlélte” az elmúlt száz esztendőt.

Antal Árpád felidézte,

a román állam 1920 óta az országban élő magyarság demográfiai és gazdasági megsemmisítését tűzte ki célul, a nagyvárosok „elvesztek”,

Kolozsvár az ötvenes évekig, Nagyvárad a hetvenes évekig, Marosvásárhely a kilencvenes évekig tudta megőrizni magyar többségét. Jelenleg Sepsiszentgyörgy a Magyarország határain túli területek legnagyobb magyar többségű városa.

{A}

Antal Árpád arra is kitért hogy

1989-ben a demográfiai előrejelzések azt mutatták, a romániai magyarság aránya 2020-ra három százalék alá csökken.

Ám a trendek megváltoztak, a magyarok kisebb arányban vándoroltak el, mint a románok és ma már több gyereket is vállalnak, ezért van, hogy még mindig 6,6 százalékos a magyarság aránya Romániában.

Fotó: Kocsis B. János

A 2011-es népszámlálás adatainak feldolgozása után tudatosult a románokban, hogy az erdélyi magyarok nem „fogynak el”,

sőt Székelyföldön százéves trend fordult meg: nagyobb arányban csökkent a románok száma, mint a magyaroké.

Amikor a román állam tudatosította, hogy a magyar közösség életképes, beindította ellene a hadjáratot.

A közösséget 2012-ben nemzetbiztonsági kockázatként bélyegezték meg. Álhírekkel, propagandával manipulálnak, próbálják elhitetni, hogy Székelyföld szegény, a székelyek nem tudnak megállni a saját lábukon. Hibrid hadviselést folytatnak a magyar közösség ellen” – részletezte Antal Árpád.

Meglátása szerint

van jövő, ha a közösség bátor, mer sok gyereket vállalni, akkor „nyerni tudunk”.

Rámutatott, az erdélyi magyarok 57 százaléka él olyan településen, ahol a magyarság többségben van, és a településvezetés magyar. „Sok kis magyar világ van, egy olyan településen, ahol a lakosság 70-80 százaléka magyar, nehéz asszimilációról beszélni” – szögezte le a sepsiszentgyörgyi politikus. Szerinte

a következő tíz évben a nemzetpolitikai támogatással olyan oktatási, kulturális, gazdasági rendszerek épülnek ki, melyekkel meg lehet alapozni a következő száz évet.