Telekkönyvezés Gyergyószentmiklóson: egy hónap múlva a gazdákon lesz a sor

Gergely Imre 2019. december 12., 17:05

A mezőgazdasági területek telekkönyvezése, azaz a birtokviszonyok rendezésének végleges lezárása a célja annak a folyamatnak, amelyet Gyergyószentmiklós önkormányzata több dűlőre vonatkozóan elindított.

Kevesen voltak kíváncsiak a sokakat érintő tájékoztatásra Fotó: Gergely Imre

A város déli határában területekkel rendelkezők számára – ha minden jól megy – egy év múlva megtörténhetnek a telekkönyvi bejegyzések. Aztán újabb három év múlva véglegesen is nevükre kerülhetnek a földek.

A helyszíni mérések megtörténtek, a városháza földosztó bizottsága rendben találta az erről szóló dokumentációt, így az a napokban a Hargita megyei kataszteri hivatalhoz kerül előzetes ellenőrzésre.

Innen várhatóan harminc nap múlva kerül vissza az iratcsomó. Ekkor kezdődik el a telekkönyvezéshez vezető folyamat legfontosabb szakasza, amikor

minden érintettnek ellenőriznie kell, hogy a földjére vonatkozó adatok pontosak-e.

Mindezt tájékoztató fórumon tudatták a Dombtartomány és a Disznóferedő nevű dűlőkben területekkel rendelkezőkkel.

Fotó: Gergely Imre

Hatvan napig lehet hibaigazítást kérni

A szerda esti fórumon Rákossy Botond földmérő mérnök ismertette a folyamat eddigi és soron következő lépéseit. Mint kifejtette:

egy hónap múlva a gazdákon, területtulajdonosokon lesz a sor, hogy a saját érdekükben ellenőrizzék a szakemberek által megállapított adatokat.

A kataszteri hivatal előzetes jóváhagyása után 60 napig a városházán lesznek kifüggesztve a rajzok, és ott lesznek hozzáférhetők a földtulajdonra vonatkozó regiszterek. Ezeket kell alaposan átnézniük az érintetteknek: a jelzett helyen van-e, pontosak-e a méretek, helyesek-e a tulajdonosra vonatkozó adatok. Amennyiben pontatlanságot találnak, írásban kell hibaigazítást kérniük. Rákossy elmondta,

ha minden rendben megy, nagyjából egy év múlva eljutnak oda, hogy megnyithatják a telekkönyveket.

{A}

A telekkönyvi bejegyzések az eredeti tulajdonos nevére történnek, akkor is, ha időközben az illető elhunyt vagy a föld gazdát cserélt. Azonban be lesz jegyezve a földet ténylegesen birtokló személy neve is, és ha ezt a bejegyzést három éven belül senki nem kifogásolja, hivatalosan is tulajdonossá válik.

A két említett dűlő 1200 hektárnyi területet jelent, és mintegy 500–600 személy rendelkezik itt földbirtokkal.

Nagyságrendileg 900 parcelláról van szó – tudtuk meg a városháza illetékes munkatársától. Ehhez képest meglepően kevesen jelentek meg a fórumon: összesen nyolc személy volt kíváncsi a tájékoztatásra.