A gála: színházi előadás, amelyben a humor a központi elem

Barabás Hajnal 2019. december 12., 16:35

Új bemutatóra készül a Csíki Játékszín, A gála című rendhagyó előadásukat december 20-án játsszák először a nagyközönség előtt. A nonverbális örömjátékként jellemzett darab központi eleme a humor lesz – hangzott el az előadást beharangozó sajtótájékoztatón.

Újszerű előadást mutat be a Csíki Játékszín Fotó: Barabás Hajnal

Kányádi Szilárd, a Csíki Játékszín igazgatója, A gála című új színdarab társ-forgatókönyvírója szerint egy, a megszokottól eltérő, rendhagyó előadással készülnek. Úgy véli, a kis, egymástól független történetekből álló darabot a humor tartja egyben. Az eljátszott helyzetekben a nézők és a színészek egyaránt magukra ismerhetnek.

A darab lehetőséget teremt arra, hogy egy kicsit nevessünk magunkon, egymáson és azon a világon, amelyben élünk

– fogalmazott Kányádi Szilárd. Hozzátette, a látványért is érdemes lesz megtekinteni az előadást.

{A}

Nonverbális örömjáték

Györfi Csaba, a produkció koreográfus-rendezője saját forgatókönyve alapján rendezte a darabot, amelynek alapjául Ettore Scola A bál című filmje szolgált, melyben

szavak nélkül, zenével és tánccal mesélik el a francia történelem ötven évét.

A színdarab is hasonló lesz, hiszen nincs benne párbeszéd, egyebek közt ezért is jellemezte nonverbális örömtáncként a rendező.

A test kifejező ereje sokkal erősebb a kimondott szónál

– érvelt. A darabról még elmondta, igyekeztek a ma emberének helyzetét, a kisember problémáját megmutatni benne, és egyfajta társadalmi tükröt tartani, hogy a néző magára ismerjen, mindezt sok humorral fűszerezve.

A gála

A Csíki Játékszín december 20-án, pénteken 19 órától mutatja be A gála című előadást a Bánk bán-bérletes nézőknek. Ezt követően a produkciót december 22-én is előadják, akkor a Prospero-bérlet lesz érvényes.

A gála egyben a csíki társulat óévbúcsúztató előadása is, így december 30-án, hétfőn is műsorra kerül.

A kezdési időpont mindhárom dátum esetében 19 óra. Játsszák: Bende Sándor, Bilibók Attila, Borsos Tamás, Dálnoky Csilla, Fekete Bernadetta, Giacomello Roberto, Kosztándi Zsolt, Kozma Attila, Lőrincz András Ernő, Puskás László, Sándor Anna, Szabó Enikő, Tóth Jess, Vass Csaba, Zsigmond Éva Beáta. Az előadás alatt élőzenét játszik: Bene Zoltán, Benedek Szilamér, Boldizsár Szabolcs, Hompoth Arthur Norbert, Kiss Lehel, Szőgyör Árpád. Zeneszerző: Boros Csaba.

Jegyvásárlásra online a bilete.ro oldalon van lehetőség, valamint személyesen a Csíki Mozi jegypénztárában munkanapokon 9 és 18 óra között, illetve előadások előtt egy órával a Csíki Játékszín jegypénztárában.