Van már választék, meg lehet találni a legszebb fenyőt

Antal Erika 2019. december 12., 19:47

Csíkszeredától Marosvásárhelyig meg lehet már vásárolni a karácsonyfának való fenyőt. Fajtától, mérettől függ, hogy mennyit kell fizetni érte.

Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi nagypiacon a legkisebb, félméteres fától a négy-öt méteresig, a Nordmanntól az ezüstfenyőn át a lucfenyőig széles választékkal várják az érdeklődőket.

A másfél méter magas Nordmann-fenyőért 130 lejt kért az árus, míg egy négyméteres hazai lucfenyőnek 100 euró az ára. A nagyokat is veszik, főleg templomokban vagy kertes házak udvarán állítanak ekkorákat – magyarázta az árus. De van, aki kisebbel is megelégszik, a tömbházlakásba elég az egyméteres is, amit már 50 lejért el lehet vinni.

A vevő diktál, mi mondunk egy árat, ő azt vagy elfogadja, vagy nem. Lehet alkudni is

– válaszolta a Hargita megyei Vaslábról érkezett árus.

Fotó: Haáz Vince

Noha még nem indult be igazán a fenyőfavásár, az árusok nem elégedetlenek. „Már most jönnek és vásárolnak, de tudjuk, hogy december 15. után indulnak meg az emberek, akkor kezdődik az igazi vásár” – magyarázta az egyik Hargita megyei férfi, hozzátéve, türelmesen kivárják, hogy mind elfogyjon az árujuk, ám ahhoz már ezen a héten is kint kell lenni a piacokon.

{A}

Székelyudvarhelyen is be lehet már szerezni a karácsonyra feldíszítendő fenyőket, amelyek többsége Nordmann fajtájú. A helyi polgármesteri hivatal munkatársaitól megtudtuk, idén nem biztosítottak közterületeket a fák árusítására, így

a kereskedők csak magánterületeken kínálják.

A nagyobbnak mondható Nordmann-fenyők 160–210 lejbe kerülnek, mérettől és árustól függően.

Fotó: Haáz Vince

Két héttel karácsony előtt már a csíkszeredai zöldségpiacon is lehet fenyőfákat kapni, csütörtökön három eladó kínálta a karácsonyfának valót mérettől függően 80–200 lej közötti áron.

Tavaly a kisebb méretű fenyőkhöz 50 lejért is hozzá lehetett jutni, idén már valamivel drágábban adják darabjukat. Az egyik árus érdeklődésünkre elmondta, ezúttal 115 fát hozott eladásra, amelyeket hozzávetőleg tavalyi áron kínálja a vásárlóknak. Az ezüstfenyőket Vaslábról hozta, akárcsak tavaly. Egy évvel ezelőtt több fával érkezett, és három-négy darab kivételével az összeset el tudta adni.

{P11}

A zilahi árusok a külföldről hozott Nordmann-fenyőket kínálták eladásra, mint mondták, először hoztak fenyőket a piacra, amelyeket néhány órával ezelőtt állítottak ki. A négyméteres fák a legdrágábbak, 200 lejt is elkérnek értük.

Gyergyószentmiklóson korlátozottabbak a lehetőségek, mivel az ottani piac csak szombatonként működik, tehát hétköznap nincsenek vásárlók, és így kínálat sem. Ettől eltekintve a városban több kereskedelmi egységnél is láthattunk eladásra kínált fenyőket. Nordmann-fenyő kapható, mérettől függően 70-90 lejért.

Az érdeklődés azonban egyelőre nem nagy a karácsonyfának való fenyők iránt – mondta az egyik kereskedő – de ez nem is meglepő.

Általában az ünnepet megelőző héten szerzik be a fát a gyergyóiak.

Fotó: Haáz Vince