Lesznek még tankönyvek, de nem minden tantárgyból

Széchely István 2019. december 12., 14:50

A második félévben kaphatják meg a magyar tannyelvű osztályokba járó hetedikes diákok a tanévkezdés óta hiányzó tankönyvek egy részét, ezekre ugyanis csak a napokban adhatták le a megrendeléseket a tanfelügyelőségek.

Második félévre megérkezhetnek az iskolákba a hetedikes magyar diákok hiányzó tankönyvei. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A magyar tannyelvű hetedik osztályokban három hónapja várják a tankönyveket, ugyanis – akárcsak az elmúlt években – a tankönyvbeszerzésre vonatkozó közbeszerzési eljárás eredményét rendre megfellebbezték a sikertelenül pályázó kiadók, ez pedig a nyomtatás megkezdésének idejét is jelentősen eltolta. Idén majdnem egy hónappal a tanévkezdés után még le sem voltak fordítva magyarra ezek a tankönyvek, és jelenleg is hiányzik a nyomtatott példány matematikából, fizikából, biológiából, technológiából, társadalomtudományokból, történelemből, földrajzból, és a testnevelés-tankönyvek sem készültek még el. Nem készült el ugyanakkor a román nyelv és irodalom tankönyv sem a hetedikes magyar diákok számára.

A Hargita Megyei Tanfelügyelőségtől a közelmúltban kérte be a megrendeléseket az oktatási tárca, de ezúttal sem minden hiányzó tankönyvre – tudtuk meg Sipos István történelem szakos tanfelügyelőtől, aki a tanévkezdésig az intézmény tankönyvekért felelős illetékese volt.

Hat tárgyból – biológia, tanácsadás és személyiségfejlődés, informatika, technológia, fizika, földrajz – adhatták le a megrendeléseket magyarra lefordított könyvekre, és ebből az is kiderül, hogy

marad még néhány tantárgy, amelyből egyelőre nem rendelhetnek tankönyvet a hetedikes diákoknak

– mondta el Demeter Levente, Hargita megye megbízott főtanfelügyelője. A hiányzó tankönyvek között marad a történelem, a kémia, illetve a román nyelv és irodalom is. Utóbbiakat ugyan nem kellett lefordítani, de a korábban elkészült változatokat nem fogadta el az oktatási minisztérium, így egyelőre ebből a tantárgyból nincs mit nyomtatni.

{A}

Azt sem tudni még pontosan, hogy a most megrendelt tankönyvek mikorra fognak megérkezni a megyébe, de a tanfelügyelőség tankönyvekért felelős munkatársa úgy tapasztalta, hogy felgyorsult a tankönyvpótlási folyamat, és úgy tudja, már ki vannak nyomtatva a megrendelt tankönyvek, csak le kell szállítsák azokat a megrendelt darabszám szerint.

Panaszokat nem kaptak az iskolákból a hetedik osztályokat érintő tankönyvhiány miatt, mondta el érdeklődésünkre Demeter Levente, magyarázatként hozzáfűzve, hogy a pedagógusok elég kreatívak ahhoz, hogy áthidalják a problémát, gyakorlatuk is van már ebben, és igaz, hogy csak román nyelven, de digitális formában rendelkezésükre áll a tananyag is a hiányzó tankönyvek esetében.

Végigkísér egy évfolyamot a probléma

A jelenleg hetedik osztályos diákgeneráció előkészítő osztály óta minden esztendőben tankönyvek nélkül kezdi a tanévet, az évek óta ismétlődő problémát tehát rendre ugyanaz az „áldozatévfolyam” szenvedi meg. Ennek az az oka, hogy a 2011-es tantervreform idején, előkészítő osztályos kisdiákokként ők voltak az első évfolyam, amelyet az új tanterv alapján kezdtek oktatni, és az új tankönyvek kinyomtatására kiírt közbeszerzési eljárások rendre elhúzódnak a kiadók fellebbezései miatt. Ez azóta évente megismétlődik, és ha a helyzet nem rendeződik, akkor a középiskola befejezéséig végigkíséri ezt az évfolyamot a tankönyvhiány problémája. Ráadásul a következő tanév végén szintén ők lesznek az elsők, akiknek az új, kisebbségi tannyelvű diákok számára kidolgozott román nyelv és irodalom vizsgatételekből kell majd vizsgázniuk a nyolcadikosok országos képességfelmérőjén.