A taxis élet sötét oldala

Barabás Hajnal 2019. december 14., 19:34

Gyakran előfordul, hogy fizetés nélkül távoznak a taxiszolgáltatást igénylők, a fuvarozók pedig ilyen helyzetben nem sokat tehetnek. Szintén sokszor szembesülnek azzal, hogy nem várja őket a hívó ügyfél a megbeszélt helyszínen, illetve az sem ritka, hogy ittas állapotban lévő klienseik az autóba „rókáznak”.

Fotó: Pinti Attila

Nemrég számoltunk be arról, hogy egy csíkszeredai taxisofőrt megfenyegettek és megpróbáltak kirabolni, kést szegezve a torkának. Mindez december elején történt miután a vasútállomástól Csíkszentimréig szállította ügyfeleit. Végül a rablási kísérlet gyanúsítottját elkapták a rendőrök, és eljárást indítottak ellene, a férfi szabadlábon védekezhet. 

{K1}

Az ügy kapcsán megkérdeztünk néhány csíkszeredai taxisofőrt arról, hogy milyen nehézségekkel néznek szembe munkájuk során, és szerintük mennyire biztonságos a városban fuvarozni.

{A}

Condrea Erzsébet tavaly augusztus óta dolgozik taxisofőrként Csíkszeredában, de kizárólag csak nappal várja a különböző megállóhelyeken utasait, illetve kialakult kliensi körének hívásait. A fent említett eset kapcsán felháborodását fejezte ki amiatt, hogy egy ilyen támadás után szabadlábon védekezhet az elkövető. Mint fogalmazott,

nem sokat tehetnek az esetleges támadások ellen, sőt akkor is tehetetlenek, ha valaki nem fizeti ki a fuvardíjat.

Fotó: Pinti Attila

A városon belül, rövid távon ez nem jelent nagy veszteséget, de hosszú utak esetében nagy lehet a kár.

Ilyenkor, ha úgy látom, előre kérem a pénzt

– mondta. Hozzátette, olyan esete is volt már, hogy az ügyfélnek nem volt elég pénze, csak egy részét tudta kifizetni az útnak. „Ebben az esetben korrektebb lett volna, ha előre megmondja, mi a helyzet” – jegyezte meg.

Konfliktusai azonban nem az ügyfeleivel, hanem leginkább a többi taxisofőrrel voltak, amíg ki nem harcolta a helyét a többi autó között.

A kliens „nyelvén” kell beszélni

Éjszakai fuvarokat is vállal Rancz Róbert, aki megkeresésünkre elmondta, leggyakrabban az ittasokkal van baj, mert – mint fogalmazott – sokat „nyűgölnek”, és az is előfordult, hogy egyesek nem akarták kifizetni a fuvart.

Miután párszor megjárja az ember, hogy átverik, például kihívják a taxit Csíkkozmásra és ott nem várja senki, legközelebb már nem biztos, hogy vállal ilyen utat. Ha úgy sejtjük, hogy nem fizetik ki, azt nem vállaljuk

– mondta. Hozzátette, akadtak olyanok is, akik „cirkuszoltak”, nem értették meg, miért kell kifizetniük a Csíkszeredából Csíkkozmásig tartó utat is, amikor ők csak Csíkkozmásról Csíkszentmártonig használták a taxit, de arra nem gondolnak, hogy Csíkkozmásig valahogy el kell jutni, ami plusz üzemanyagot jelent a sofőrnek.

Fotó: Pinti Attila

Érdeklődésünkre, hogy van-e tudomása taxis elleni komolyabb támadásról, elmondta, a fenti esetet leszámítva mostanában nem hallott ilyen helyzetekről. Azonban

több mint tíz éve megesett, hogy egy taxisofőrt ügyfelei az erdőben egy fához kötöztek, autóját pedig ellopták és összetörték

– tette hozzá. Rancz szerint úgy lehet a legjobban védekezni, hogy megpróbál a kliens „nyelvén” beszélni. „Amikor beül az autóba, már látod az emberen, hogy milyen. Kicsit pszichológusnak kell lenni” – magyarázta. Ugyanakkor azokat az övezeteket is kerülik, ahonnan tapasztalataik szerint várhatóan nem fizetik ki a fuvart, így nem szívesen vállalnak utat például a Tavasz és a Somlyó utcába.

Előre kéri a fuvardíjat

Harminc éve dolgozik taxisofőrként Máthé Árpád, aki szintén nem fuvarozik már éjszaka. Korábbi tapasztalatai alapján

főként a vidékről beérkező, hátrányos helyzetű családokból származó suhancokkal van baj, akik megpróbálják átverni a taxisokat.

„Ha hosszú útra kérik a taxit, jobb, ha előre elkéri az ember a fuvardíjat” – mondta. Hozzátette, jó emberismerőnek is kell lennie a taxisnak ahhoz, hogy tudja, mire számítson ügyfelétől. „Tavaly történt, hogy egy diplomatatáskás úriember Tulceára akarta vitetni magát, s már Csíktaplocán jártunk, amikor kiderült, hogy nincs nála pénz, csak a célállomásnál fizetne, ezért megfordultam, nem vállaltam a hosszú utat, csak akkor, ha a fuvardíj legalább 70–80 százalékát fizette volna”– mesélte. Úgy véli,

az új taxisokkal fordulhat elő inkább a baj, mivel még nincs meg a tapasztalatuk és minden utat bevállalnak.

Fotó: Pinti Attila

Egyfajta szűrőrendszer a diszpécserszolgálat

A taxiszolgáltatásokat a 2003-ból származó, utólag módosított 38-as számú törvény szabályozza – válaszolta érdeklődésünkre Keresztes Izabella, a Millennium taxitársaság cégvezetője. Hozzátette, ebben a jogszabályban az áll, hogy

minden utast kötelesek elszállítani, kivéve azokat, akik nagyon ittas állapotban vannak, illetve konfliktust generálnak.

„A diszpécserszolgálati központ egyfajta szűrőként működik, biztonságosabb így, mert valamilyen szinten visszakövethetők a hívások. Arra is figyelünk, hogy ha nagyon ittas állapotban van a hívó vagy nagyon kötekedik a központossal, akkor oda valószínűleg nem küldünk autót” – magyarázta. Arra a kérdésre, hogy általában milyen problémákkal szembesülnek a taxisok, elmondta,

az egyik leggyakoribb eset, hogy hosszú út után nem fizetik ki a fuvart.

 Megtörtént néhányszor az is, hogy ellopták a taxis pénztárcáját, illetve hogy városon kívülre hívták a taxit, de végül nem várták meg. Ilyenkor a sofőr marad a kárral. Ugyanakkor ez azért is rossz, mert csúcsidőben egyébként is kevés a taxi, és a fölösleges út helyett olyanhoz küldhetnék, akinek tényleg nagy szüksége volna a szolgáltatásra.

A taxisnak szinte semmilyen védekezési lehetősége nincs, a hatóságokat sem érdekli, hogy az ügyfél nem fizette ki a fuvart. Taxizással foglalkozni nem egy leányálom

– fogalmazott. Csíkszeredában jelenleg 135 taxis van, de nem dolgoznak egyszerre, hanem váltásban. Az éjszakai szolgáltatás is gyenge, főleg télen van gond, hiszen néhány hívásért nem biztos, hogy vállalja a fuvarozó, hogy egész éjszaka járassa a motort, hogy melegen tartsa a kocsit. Ugyanakkor kiemelte,

a taxisoknak nem kötelességük állatokat szállítani, és nem azért nem vállalják, mert nem szeretik az állatokat, hanem mert nehezen megoldható, hogy minden ilyen fuvar után kitakarítsák az autót.

Továbbá arra is kitért, hogy a taxiszolgáltatás nem bevásárlásra van, nyilván szabadidejükben bevállalják ezt is a sofőrök, de elsőbbséget az utas élvez.

Fotó: Pinti Attila

Új applikáció

Egy új mobilalkalmazás szintén a biztonságot szolgálja mind az ügyfélnek, mind a taxisofőrnek.

A Csíkszeredában érvényes applikáció, a GETax élőben mutatja, hol tartózkodnak éppen a bejegyzett taxik, melyik a legközelebbi autó, ki a sofőrje.

A taxisofőrök pedig azt látják, hogy ki hívja őket. Oda-vissza egyfajta biztonságot és kényelmet jelent ez – magyarázta Keresztes Izabella, aki hozzátette, nyitottak arra, hogy alkalmazásukhoz más, kívülálló taxisofőrök is csatlakozzanak. A fuvardíjak egyébként Csíkszeredában nemrég drágultak, és az összes taxitársaságra egységesen érvényesek. Kilométerenként a nappali fuvardíj 2,49 lejről 2,99 lejre emelkedett, az éjszakai pedig 2,69 lejről 3,19 lejre.