A működési engedélyébe került egyes farmoknak az állattartási előírások figyelmen kívül hagyása

Bíró Blanka 2019. december 11., 19:30

Hat állattartó farm maradt működési engedély nélkül Háromszéken: az állategészségügyi igazgatóság az elmúlt hetekben a Kovászna megyében bejegyzett 300 állattenyésztő gazdaság közül 78-at ellenőrzött, és ezek közül kilencnél találtak kirívó rendellenességeket.

Az állatjóléti kötelezettségeket sem teljesítették maradéktalanul egyes gazdaságokban. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A rendellenességek a következők voltak: a helyszíneken sokkal kevesebb állatot találtak az ellenőrök, mint amennyi a hivatalos nyilvántartásokban szerepelt, egyesek dokumentumok nélkül adták-vették az állatokat, továbbá nem kötöttek szerződéseket állatorvosokkal, nem vezettek kezelési regisztert sem, illetve nem fülszámozták az állatokat.

{A}

Rendellenesség volt még az is, hogy a tejelő teheneket nem tartották tisztán, és az állatjóléti kötelezettségeket sem teljesítették maradéktalanul egyes gazdaságokban. 

A hiányosságokért négy bírságot róttak ki összesen 15 ezer lej értékben, és öt esetben írásos figyelmeztetést állítottak ki. Hat farmtól visszavonták a működési engedélyt.

Sikó Barabási Sándor, az állategészségügyi igazgatóság főorvosa rámutatott, kiemelt figyelemmel követik a sertésállományt. Kovászna megyében jelenleg 7200 gazdaságban 35 ezer sertés van bejelentve, a hét engedélyezett tenyésztőnél pedig összesen tízezer disznót nevelnek. Az állományt folyamatosan felügyelik, jelenleg nincs afrikai sertéspestis góc a házisertéseknél.

Idén összesen 1300 vadászat során kilőtt vaddisznót vizsgáltak meg, ezek nem bizonyultak fertőzöttnek. Erdővidéken viszont húsz elhullt vaddisznó tetemét találták meg az elmúlt hetekben, ezek közül hat esetben igazolták az afrikai sertéspestis vírusának jelenlétét.