Találkoznak a bölcsőben ringatott gyermekek és családjaik

Simon Virág 2019. december 11., 12:41

Maros megyében huszonhat bölcső vándorol családról családra, és ringatja kis lakóit. Első alkalommal szerveznek találkozót azoknak a családoknak, akiknél jelenleg van, vagy korábban volt vándorbölcső. A mozgalom egyik mottója, hogy a legnagyobb és legszebb magyar ellenállás a bőséges gyermekáldás.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A 2009-ben Kopp Mária pszichológus által alapított Három királyfi, három királylány mozgalom gyermekvállalásra buzdító felhívását olvasva Czotter András magyarországi asztalosmesternek eszébe jutott saját bölcsője, amelyet édesapja készített vörösfenyőből. A Gyálban élő és dolgozó asztalosmester megtervezte, majd erős tölgyfából elkészítette a fekhelyet, amelyet nyomban felajánlott a mozgalomhoz kötődő családoknak, hogy

a kiságy vándoroljon, hirdesse az új élet tiszteletét.

Azóta több bölcső is településről településre kerül a mozgalom keretében, amelyet 2015-ben a Kárpát-medence területére is kiterjesztettek: így érkezett az első bölcső Marosvásárhelyre.

A bölcső használatát a szakorvosok is ajánlják, hiszen a ringatás segíti a kisgyermek idegrendszerének fejlődését, az egyensúlyérzék kialakulását, és a ringató mozgás a születés előtti időszakot idézi fel a csecsemőben, ettől könnyebben megnyugszik.

{A}

Szövérffi Melinda, a Vándorbölcső mozgalom Maros megyei koordinátora elmondta, Sepsiszéki-Nagy Balázs barátjuk hívta fel a figyelmet a Vándorbölcső mozgalomra, így kapcsolódtak be ők is, vásárolva egy bölcsőt, majd útjára indítva. Azóta Maros megyében huszonhat bölcső vándorol, egy részüket adományozó családok vásárolták meg, más részüket Magyarországról kapták.

Egy családnál a bölcső fél évig van, majd továbbadja,

addig egyébként a kisgyermek is annyira megnő, hogy kezd szűkös lenni számára a bölcső. A bölcsőre felkerül az adományozó neve, valamint mindenik benne ringatott kicsi neve, illetve születési időpontja. Így köti össze a bölcső a közösségeket, baráti társaságokat,

lesz összekötő kapocs a gyermekeket vállaló családok között.

„Első alkalommal szervezünk Vándorbölcső találkozót vasárnap délután öt órakor Marosvásárhelyen, a Kistemplom gyülekezeti házában. Húsz-huszonöt házaspárt várunk gyerekekkel, és sok meglepetéssel készülünk. Lehetőség lesz az ismerkedésre, a bölcsővel kapcsolatos információk megosztására, de Ringató alkalom is lesz, ahol kis és nagyobb gyerekek szüleikkel együtt énekelhetnek, mondókázhatnak. Azt szeretnénk, hogy a Vándorbölcső mozgalomba bekapcsolódott családokat közösséggé kovácsoljuk.”

A mozgalomnak van közösségi oldala is, ahol lehet bölcsőt igényelni, és bekapcsolódni a tevékenységekbe.