Tömegeket érintő ételintolerancia

Iszlai Katalin 2019. december 22., 09:24

Noha sokan még ma is korunk divatbetegségeinek tartják a glutén- és laktózérzékenységet, valójában rengetegen szenvednek valamelyik ételintoleranciában, az érintettek száma pedig egyre csak nő. A betegségek felismerése az általánosnak tekinthető tünetek miatt gyakran csak jóval a panaszok jelentkezése után történik meg.

Világosan írja. Segítség azoknak, akiknek meg kell válogatniuk Fotó: Pinti Attila

Egyre gyakrabban hallani a liszt- és tejcukor-érzékenységről, a boltok polcain évről évre több glutén- és laktózmentes termék jelenik meg,

sokan azonban ma sem tekintenek komoly problémaként a különböző ételintoleranciákra, a modern kor hóbortjainak tartva ezeket.

A két említett érzékenység azonban valójában sokak mindennapjait keseríti meg, és a megfelelő kezelés hiányában súlyos szövődményekkel is járhatnak. De mit is jelent pontosan a laktóz- és a gluténérzékenység, milyen tüneteik vannak, és hogyan kezelhetők? Szász Hunort, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház dietetikusát kérdeztük.

Sokakat érint

A szakember elmondása szerint az ételintoleranciában szenvedők száma folyamatosan nő,

a tejcukor-érzékenység pedig sokkal több személyt érint, mint a lisztérzékenység.

A Romániai Gluténérzékenyek Szövetségének (ARIG) adatai alapján százból egy megvizsgált romániai lakos gluténérzékeny, a statisztikák alapján Európa lakosságának egy százaléka szenved gluténérzékenységben, világszinten pedig a lakosság 0,8 százaléka.

Ezzel szemben a laktózintolerancia a felnőttek 65 százalékát érinti világszinten, Ázsia és Afrika lakosságának például mintegy 95 százaléka laktózérzékeny. Romániában a lakosság 17 százaléka érintett. Konkrét példaként a dietetikus elmondta:

Csíkszeredában kéthavonta egy gluténérzékeny és két laktózérzékeny páciens szorul kezelésre, illetve háromhavonta egy olyan, aki mindkét érzékenységben érintett.

Hozzátette, étkezési szokásaink az elmúlt években nem változtak, de a fizikai aktivitás mértéke, az élelmiszerek minősége és az életstílusunk igen, főleg városon belül. Ezek következtében észlelhető sok páciens esetében a túlsúly és az ezzel járó betegségek.

A gluténérzékenység

A gluténérzékenység a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése. A glutén a gabonafajták által tartalmazott, nem teljes értékű fehérje, ami tulajdonképpen két fehérje keveréke, ezek a gliadin és glutenin. Az érzékenységet az okozza, hogy egyes személyeknél a szervezet nem képes megfelelően feldolgozni a gliadint, ezért az immunrendszer autoimmun folyamatot indít el. Ennek hatására a vékonybél nyálkahártyájának sejtjei elsorvadnak és a bélbolyhok ellaposodnak. A gluténérzékenységre való hajlam lehet genetikai eredetű, öröklött, de ugyanakkor más esetekben a kialakulása betegségekkel is társulhat.

A gluténérzékenység főbb tünetei a krónikus, görcsös hasmenés, puffadás, afták megjelenése a szájban, testsúlycsökkenés, étvágytalanság, emésztetlen zsíros széklet. 

Ha nem fordulunk minél hamarabb szakorvoshoz, szervezetünkben hiányosságok alakulhatnak ki (vitamin, ásványi sók), és ennek nyomán fáradékonyság, más szervek betegségei vagy felszívódási zavarok léphetnek fel. A betegség nem gyógyítható, de gluténmentes diétával nagyon jól karbantartható, kezelhető. A szakember szerint a gabonatartalmú, glutén összetevőt kell kerülni az étkezés során. Ez azonban nem olyan egyszerű, hiszen s

ok olyan termék is tartalmazhat glutént, amelyről nem is gondolnánk,

ezért nagyon oda kell figyelni vásárláskor. Májkrémben, felvágottban, ízesített italokban, gabona alapú élelmiszerekben mind előfordulhat. A legbiztonságosabb ebben az esetben az olyan termékek fogyasztása, amelyeken fel van tüntetve a gluténtartalom hiánya, ezeket általában külön polcokra helyezik az üzletekben.

„Rizsliszt, kukoricaliszt alapanyagúak fogyaszthatók, ugyanakkor krumpli, szója, köles, szezámmag alapú készítményekkel is lehet helyettesíteni. Viszont ajánlott odafigyelni a vitaminok és ásványi sók bevitelére, ebből a szempontból a gabonaféléket helyettesíthetjük hüvelyesekkel, krumplival, tojással, húsfélékkel, hallal, spárgával, spenóttal, banánnal vagy avokádóval” – sorolta a szakember.

Egy pohár tej. Kinek kívánatos, kinek nem... Fotó: Pixabay

A laktózintolerancia

A laktózintoleranciát a tejcukor feldolgozásához szükséges laktáz enzim hiánya okozza. Ezáltal a tejtermékekből származó tejcukor emésztetlenül halad át a vékonybélből a vastagbélbe, ahol baktériumok bontják le, és ezután kezdődnek a kellemetlen tünetek. Két formája létezik ennek az intoleranciának, az elsődleges és a másodlagos. Az elsődleges akkor áll fenn, ha születéskor hiányzik a laktáz enzim, a másodlagos esetében pedig a vékonybelet érintő betegségek vezetnek az intolerancia kialakulásához. A laktózintoleranciát ugyanakkor nem szabad összekeverni a tejfehérje-allergiával, amely sokkal súlyosabb tünetekkel jár: az elfogyasztott tejben lévő fehérjére a szervezet kóros immunválaszt ad.

A laktózérzékenység fő tünetei közé tartozik a görcsös fájdalom, a hasmenés, a puffadás, a gyakori gázképződés és a hányinger.

„Ezt a típusú intoleranciát okozhatja a lisztérzékenység is, amely hasonló tünetekkel jár, vagy az irritábilis bél szindróma, ezért is ajánlott szakorvoshoz fordulni, és az általa kiírt kezelést követni” – emelte ki a dietetikus.

Arra is kitért, hogy a gluténmentes termékekhez hasonlóan a laktózmentesek csomagolásán is fel van tüntetve a panaszokat kiváltó összetevő hiánya, így ezeket érdemes keresni a vásárlás során. Emellett oda kell figyelni a kész- és félkész ételek, felvágottak, májkrémek és húskészítmények esetében, hiszen ezek is tartalmazhatnak tejcukrot. Az érintetteknek az állati eredetű tejtermékeket kell kerülniük, növényi tejkészítményekkel helyettesítve ezeket (például mandulatej, kókusztej stb.).

{A}

Ugyanakkor fontos a D-vitamin és a kalcium bevitele a szervezetbe, mivel az állati eredetű tej ezeket tartalmazza, de az intoleranciában szenvedők nem jutnak hozzá. Ezért ajánlott a táplálékkiegészítők fogyasztása vagy más élelmiszerekkel való helyettesítése: a D-vitamin esetében például a hal és a tojás lehet jó választás, a kalcium pedig hüvelyesekkel, brokkolival, káposztafélékkel és olajos magvakkal pótolható.

Szász Hunor zárásként azt is kiemelte: az életminőség csökkenésével jár, ha a glutén- és laktózérzékenyek nem tartják be a szakember által felírt étrendet, illetve a már említett tünetek fokozódását is előidézhetik. Szövődmény lehet egyebek mellett a vérszegénység, máj- és vesefunkciós zavarok, menstruációs zavarok, vashiány, csontritkulás vagy súlygyarapodási és növekedési zavar.