Elkészültek a póthíddal, elbontják a Nagy-Küküllőn átívelő régi átkelőt

Fülöp-Székely Botond 2019. december 11., 09:06

Elkészült a póthíd, ezért elkezdhette a 137-es megyei úton lévő, Nagy-Küküllőn átívelő átkelő elbontását a kivitelező. A tizenkét tonnánál súlyosabb járművek nem közlekedhetnek a póthídon, így azokat a Nyikó-mentére irányította át a közlekedésrendészet.

A munkások szerint még néhány nap a híd elbontása Fotó: Erdély Bálint Előd

A jó időjárást kihasználva gőzerővel dolgozik a kivitelező a 137-es megyei úton lévő galambfalvi híd elbontásán – fejtette ki lapunknak Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Mint mondta, a tervek szerint, ha ezt befejezték, akkor még idén el kellene kezdjék az új átkelő mély alapozásával, amelyet egy különleges technológiával terveznek megvalósítani. Az elképzelés szerint 14-15 méteres mélységbe ásnak le, a földbe pedig forró vizet fecskendeznek, amíg megtörténik az alapozás. Így, ha fagypont alá esik a hőmérséklet, akkor is minőségi munkát végezhetnek.

Fotó: Erdély Bálint Előd

„Persze ezt a technológiát is csak egy bizonyos hőmérsékletig lehet alkalmazni, így szélsőségesebb időjárási viszonyok között le kell majd álljon a munkával a kivitelező. Az alapozást viszont jó lenne még idén befejezzék, hiszen hosszú időt vesz fel a beton megkötése, amely a későbbiekben hátráltatná a munkát. Az óra pedig ketyeg, mert

nyolc hónap áll rendelkezésükre az új híd megépítésére, amelybe nem számítanak bele azok a hónapok, amikor az időjárási viszonyok miatt nem lehet dolgozni

– magyarázta a tisztségviselő.

{A}

A szebeni kivitelező az elmúlt héten fejezte be az autós forgalom számára kialakított ideiglenes híd megépítését, amely egysávos, ugyanakkor tizenkét tonnát bír el. Ezen közlekednek most a járművek. Utóbbi korlátozás miatt egyébként a súlyosabb autók nem használhatják a póthidat, inkább a 13A és a 13C jelzésű utakat használva a Nyikó-mentén kell közlekedjenek.

Több olvasónk is aggályát fejezte ki, hogy meglehetősen alacsony lett a pótátkelő, így szerintük a Nagy-Küküllő megáradása esetén könnyedén átcsaphatnak rajta a hullámok.

Borboly Csaba rámutatott, éppen azért húzódott el a megvalósítás, mert a törvényeket és a biztonságot szem előtt tartva minden engedélyt beszereztek az építkezéshez, amelyet a vízügyi hatóság is jóvá kellett hagyjon. Utóbbi biztosan megfontolta egy esetleges áradás lehetőségét az iratok kibocsájtása előtt – így a tanácselnök. Hozzátette, ha mégis gondok lennének az már teljes mértékben a kivitelező felelőssége.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A haladásnak Gyerkó Levente, galambfalvi polgármester is örült, aki egyúttal reményét fejezte ki, hogy mielőbb elkészül az új híd. Ez szerinte már csak azért is fontos, mert

Hargita megye egyik legforgalmasabb útszakaszáról van szó és a póthíd miatt most nehézkes a közlekedés.

Mindemellett őt sem hagyja hidegen egy esetleges áradás lehetősége, amely laikus szemmel nézve jelentős károkat okozhat.