Menetrendszerinti autóbuszjáratok indulnak Csíkszeredából a marosvásárhelyi reptérre

Simon Virág 2019. december 10., 13:56

A Transilvania repülőtér vezetősége és a légikikötőt fenntartó Maros Megyei Tanács idén 152 ezres utaslétszámot szeretett volna megvalósítani, és ez előreláthatóan év végéig eléri majd a 180 ezret. Ugyanakkor két menetrendszerinti buszjáratot is indítanak Csíkszeredából a marosvásárhelyi reptérre.

Haithem Souani és Peti András Fotó: Haáz Vince

A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia énekkara spontán koncertet tartott kedden délelőtt a marosvásárhelyi Transilvania repülőtéren, feldobva a Londonba készülők várakozását. Az énekesek több nyelven, karácsonyi dalokat adtak elő.

Peti András a légikikötő igazgatója elmondta, hogy elégedett az idei évvel, hiszen sikerült a célként kitűzött utasszámot meghaladni.

Azt szerették volna, hogy idén 152 ezer utasa legyen a Transilvania reptérnek, de ezt már túlhaladták, előreláthatóan az évi utasforgalom december végéig eléri a 180 ezret, ami nagymértékben a Budapest-Marosvásárhely közötti, napi járatoknak is köszönhető.

Az igazgató elmondta, hogy a budapesti járatok nagy népszerűségnek örvendenek, reméli, hogy ez így is marad. Ezek mellett a nyáron üzemelő charterjáratok is nagyon népszerűnek bizonyultak. Tavaly egy kolozsvári turisztikai ügynökség újraindította az Egyiptomba, Gurdakába szállító járatot Marosvásárhelyről is, s  a június-szeptember közötti menetrend szerinti járatok szinten 100 százalékban tele voltak. Mint az utazási iroda igazgatója, Haithem Souani elmondta elégedettek voltak az utaslétszámmal, azt tapasztalták, hogy

a Maros és a környező megyeiek érdeklődnek az egyiptomi úti cél iránt, így jövő nyárra újra lehet helyet foglalni ezekre a csomagokra marosvásárhelyi indulással.

Fotó: Haáz Vince

„Marosvásárhelyről fiatalok repültek nyaralni, szórakozni Egyiptomba, de  kis és nagyobb gyermekes családok is nagyon szerették ezt a célpontot. Amennyiben igény van meg tudjuk hosszabbítani a szezont, hiszen Egyiptomban már áprilistól lehet fürdeni, pihenni és akár októberben is strandolásra alkalmas az idő. Ha a vásárhelyiek, Maros megyeiek és környező megyékből érkezők erre igényt tartanak korábban is indítunk majd járatokat” – részletezte. Haithem Souani arról is beszélt, hogy tárgyalásokat folytatnak egy légitársasággal, mert szeretnének egy új járatot beindítani Marosvásárhelyről, de a célpont kilétét még nem tudja felfedni, mert a tárgyalásokat még nem zárták le. Peti András a reptér igazgatója is azt mondta, hogy

azt szeretnék, ha a meglevő ajánlatok mellett jövő nyártól két új úti cél szerepeljen a kínálatukban, de egyelőre ezekről nem tud nyilatkozni.

Emlékeztetett, hogy sokkal kevesebb repülőt gyártanak, mint amennyire a rohamosan fejlődő turizmusnak szüksége lenne.

Utasokra várnak a maxi-taxik a reptéren Fotó: Haáz Vince

A Székelyhon kérdésére a reptér igazgatója elmondta, hogy

Csíkszeredából indul két menetrendszerinti járat, amely egészen a reptérig szállítja az utasokat, az egyik Gyergyószentmiklós, a másik Székelyudvarhely, Szováta érintésével.

Marosvásárhelyről minden induló és érkező járathoz ki lehet jönni kisbusszal. Egy jegy ára 30 lej, ami kevesebb, mintha egy személy taxival jönne ki a repülőtérre. Nagyon kevés utas veszi igényben a Marosvásárhely és reptér között közlekedő menetrend szerinti járatokat, az ezt működtető cég vesztességes és nem tudni meddig tartja fent a járatot. „Azt tapasztaljuk, hogy a legtöbb utast családtagjai, barátai, ismerősei hoznak ki a reptérre. Bár tudnak a menetrend szerinti járatról mégis más módon utaznak ide” – tért ki a tapasztalatokra az igazgató.

{A}