Másodszor akarta megbírságoltatni Borbolyt Tanasă, de ezúttal sem sikerült

Kovács Attila 2019. december 10., 11:20

Eredménytelenül próbálja elérni Borboly Csaba megbírságolását a Méltóságért Európában Polgári Egyesület arra hivatkozva, hogy a Hargita megyei tanács elnöke nem hajtotta végre a székely zászló eltávolítására vonatkozó bírósági végzést.

Nincsenek ott. A megyeháza bejáratától közel négy éve eltűntek a kifogásolt zászlók Fotó: Gábos Albin

Idén már született egy jogerős bírósági ítélet arról, hogy Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnöknek nem kell kifizetnie a Dan Tanasă vezette egyesület által kért pénzbírságot. Miután ezt a keresetlevelet az ADEC gyakorlatilag változtatás nélkül újra benyújtotta a Hargita Megyei Törvényszékre, azt kifogásolva, hogy Borboly nem hajtotta végre teljesen a 2016-ban hozott, a székely zászlóval megegyező megyezászló eltávolítására vonatkozó jogerős bírósági végzést, hasonló eredmény született.

Mire hivatkozik?

A keresetlevél szerint az alperes nem távolította el a székely zászlót a megyei önkormányzat gyűlésterméből és a megyeháza bejáratától, erről fotókat is mellékeltek. Az ADEC azt kérte a bíróságtól, hogy rendeljen el kényszervégrehajtást az ügyben, valamint a vonatkozó, 2004-ből származó 554-es törvény értelmében

kötelezze a megyei önkormányzat elnökét a bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő bírság kifizetésére minden nap késlekedésért.

A Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálata korábban azt közölte, az egyesület által a megyeházán látni vélt lobogó az állandó jellegű történelmi zászlókiállítás része lehet, ahol valóban jelen van a székely zászló.

Megismételt döntés

A Hargita Megyei Törvényszék december 6-án ismét úgy döntött, hogy az egyesület keresetét elutasítja. Az ítélet nem jogerős, a Marosvásárhelyi Ítélőtáblánál megfellebbezhető. A korábbi, 2016 októberéből származó jogerős bírósági végzésnek megfelelően 2017 első napjaiban a megyeháza bejáratától, az épület tetejéről és a nagy gyűlésteremből levették a kék-arany színű lobogókat, és átadták megőrzésre a történelmi egyházak képviselőinek. A márványteremben, ahol a megyei tanács üléseit tartják, akkor helyén maradt a megyezászló, mivel ez a helyiség nem volt nevesítve a bírósági végzésben.

{A}