Sok a beteg, kevés az orvos, nehéz időpontot kapni egyes szakrendelőkhöz

Barabás Hajnal 2019. december 13., 21:47

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg-rendelői közül az onkológiára, az urológiára, az endokrinológiára, valamint a diabetológiára gyakorlatilag lehetetlen időpontot előjegyeztetni az elkövetkező két hónapra. Más szakrendelők esetében pedig az ismertebb, népszerűbb szakorvosokhoz nehéz a bejutás.

Esetenként akár órákon át is vesztegelni kényszerülnek a csíkszeredai járóbeteg rendelőintézet várótermében Fotó: Gábos Albin

Egy csíkszeredai olvasónk azzal a panasszal fordult lapunkhoz, hogy nem tudott időpontot előjegyeztetni a csíkszeredai kórház urológia szakrendelőjébe, mert

szerinte a rendelő alkalmazottai előre lefoglalják az időpontokat a „kiváltságos” betegeknek, így gyakorlatilag ismeretség nélkül nem tud bejutni az ingyenes szakorvosi vizsgálatra, hiába rendelkezik a háziorvos által kibocsátott küldőpapírral.

A panasz nyomán a napokban megnéztük, hogy mely szakrendelőkbe lehet online időpontokat foglalni. A témában felkerestük a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház vezetőségét is.

Négy szakrendelő teljesen foglalt 

A csíkszeredai kórházhoz összesen 24 járóbeteg-rendelő tartozik, ezek zöme a nagykórház épületének földszintjén működik. Az online időpontfoglalási rendszert tavaly tökéletesítették, és azóta jól működik, a háziorvosok is ezen keresztül jegyeztetik elő betegeiket, ha azok igénylik. A rendszer a kórház honlapjáról érhető el. A 24 ambuláns rendelő többségében még aznapra lehetett időpontot foglalni, adott esetben azonban két hónapot is várni kellett.

Négy szakrendelőhöz viszont még két hónapos várakozási idővel sem lehetett a múlt pénteken időpontot kérni: az onkológiára, az urológiára, az endokrinológiára és a diabetológiára.

Fotó: Gábos Albin

Leterhelt szakorvosok

A csíkszeredai kórház részéről Kiss Edit sajtófelelős küldte el kérdéseinkre hivatalos válaszukat. Mint írták, a kórház kötelékében működő járóbeteg-rendelőkbe a 0040-372-661291-es telefonszámon, illetve a spitalmciuc.ro honlapon zajlik előjegyzés, az egyes rendelők megszabott programja szerint.

A rendelőkbe általában két hónapra előre lehet időpontot foglalni, azonban egyes szakok esetében ez nehézkes lehet az orvosok munkaprogramja és a leterheltség függvényében.

Az általunk felsorolt szakrendelőket egyenként számba véve az onkológia esetében azzal indokolták a túlterheltségét, hogy egész Hargita megye területéről ide jár nagyon sok daganatos beteg, akiket mindössze két orvos lát el. „Az urológiai szakrendelőben szintén csak két szakorvos dolgozik, ők látják el az osztályos munkát, végzik a műtéteket és ügyeleteznek. A diabetológián és endokrinológián nagyon nagy a zsúfoltság: nagyon sok a cukorbeteg, és a kórházban dolgozó két diabetológus közül az egyik szülési, illetve gyermeknevelési szabadságra távozott, így egy diabetológus-endokrinológus orvosra hárul a betegek ellátása. A tüdőgyógyászati járóbeteg-rendelő online programálása kapcsán jelzett problémát a kórház vezetősége ellenőrizte, és ennek nyomán javult is a helyzet. Jelenleg január végéig lehet ide előjegyeztetni” – részletezték.

Helyben foglalnak

Online a telítettség függvényében bárki bármikor foglalhat időpontot. „Ami az urológiai szakrendelővel kapcsolatosan lapunk tudomására jutott, arról a kórház vezetősége nem értesült, és a rendszer kezelői sem tapasztaltak olyat, hogy egy személy lefoglalta volna az összes időpontot egy adott szakterületen.

Valós jelenség ugyanakkor az – nemcsak az urológiai szakrendelő, hanem más rendelők esetében is –, hogy az ellenőrzésre visszahívott betegek számára a kibocsátás alkalmával a kórházi személyzet előre lefoglalja az időpontot, és ezt közli helyben is a beteggel.

Ez hasznos a betegek számára is, hiszen nem kell ők maguk foglaljanak időpontot arra a dátumra, amikor vissza kell jöjjenek, és a rendelő számára is, hiszen tervezhetőbb a munka. Az orvoshiány miatt az egyes szakterületeken, például az urológiai rendelő esetében ez eredményezhet olyan helyzetet, hogy csak napi 4–5 időpont marad szabadon” – magyarázták. Hozzátették

januártól javulhat a helyzet, mivel egy új urológus szakorvos is dolgozni fog a kórházban, ugyanakkor várhatóan a cukorbetegek ellátásába is besegít majd jövőtől egy nyugalmazott főorvos, a kórház korábbi munkatársa, rövidítve a várakozási listákat a diabetológián.

Fotó: Gábos Albin

Foglaltak a népszerű orvosok

Az online időpontfoglalásnál megfigyeltük azt is, hogy akadnak olyan szakterületek, amelyekhez ugyan könnyedén lehet időpontot foglalni, viszont nem mindegyik szakorvos elérhető az adott területen. Ilyen például a kardiológia, neurológia, fül-orr-gégészet, diabetológia, belgyógyászat, nőgyógyászat, balneo-fiziológia és reumatológia.

Egyes orvosok népszerűbbek a betegek körében, mint mások. Túl hosszú időszakra viszont előre tervezni a szakorvosok programját nem életszerű, hiszen több hónapra előre nem belátható, tervezhető pontosan senki munkája, magánélete és a járóbeteg-rendelői munkát az ügyeletekkel is egyeztetni kell.

Ezért a szakterületek többségében két hónapra korlátozták az előre programálás időszakát. Ezért fordulhat elő az, hogy egy adott orvoshoz a következő két hónapra már nincs időpont. Túl hosszú időszakra előre előjegyeztetni azért sem célszerű, mert nehéz értesíteni a betegeket az esetleges változásokról, ugyanakkor minden ilyen változtatást a egészségbiztosítási pénztárnak is jóvá kell hagynia” – indokolta meg az egészségügyi intézmény vezetősége a két hónapos előjegyzési korlátot.

Fotó: Pixabay.com

Napi 28 beteg

Arra a kérdésre, hogy miként állítják össze a szakrendelők programját, azt válaszolták, hogy ezt a szakterületek jellege, a betegek száma és az orvosok száma alapján szabja meg a kórház.

Az egészségbiztosítóval kötött szerződés alapján egy orvos a munkaprogramja alatt óránként négy beteget láthat el, ez alól a pszichiátria és a neurológia kivétel. Ez az orvosok hétórás munkaidejével számolva napi legtöbb 28 beteg ellátását feltételezi.

Valójában gyakran ennél több beteget vizsgálnak meg az orvosok. A járóbeteg-rendelői munkát nehezíti az is, hogy ügyeleti nap után az orvos nem dolgozhat a rendelőkben, ez újabb tervezési bonyodalmat jelent” – jegyezték meg. Hozzáfűzték:

folyamatosan igyekeznek javítani az online programálás működésén.

„A kórház vezetősége továbbra is kéri a betegeket, hogy amennyiben rendellenességeket tapasztalnak az előjegyzés terén, jelezzék ezt a kórház felé is, hogy lehessen kivizsgálni és javítani a helyzeten, ha szükséges” – nyomatékosítottak.