Harminchat oroszhegyi Erzsébet összetanakodott: megéneklik névadó szentjüket

Molnár Melinda 2019. december 09., 22:07

Majd’ tíz évvel ezelőtt Bálint Piroska oroszhegyi tanítónő közösségbe gyűjtötte az Árpád-házi Szent Erzsébet nevét viselő falusfeleit. A különböző korú Erzsikékből, Böskékből, Zsókákból álló kórus a Kis Szent Teréz-plébániatemplom híveinek szerzett meglepetést.

Fotó: Erdély Bálint Előd

2011-ben, egy küldetés-álom hatására Bálint Piroska 64 Erzsébet nevű oroszhegyi asszonyt írt össze. Kiderült, 27 év óta nem kereszteltek Erzsébet nevűt a településen. Azóta erős közösséggé kovácsolódtak, küldetésüknek érzik, hogy az édesanyákat ösztönözzék: válasszanak szép magyar nevet gyermekeik számára és gyarapodjon az Erzsébet-nevűek sora; 29 év múltán falujukban Erzsébetet kereszteltek.

Egyesületet is alapítottak

Az oroszhegyi Erzsébetek közül 36 édesanya hozta létre a Szent Erzsébet Egyesületet és kórust. Végigzarándokolták névadójuk és patrónusuk emlékhelyeit Sárospataktól Gyimesfelsőlokon, Gyergyószentmiklóson, Székelylengyelfalván, Marossárpatakon, Szászvároson, Hodoson, Székelyszenterzsébeten át Kassáig. A kenyér- és rózsacsoda szentjének nyomdokain jótékonykodtak a Szent Erzsébet-otthonokban, emlékhelyeken és osztottak Erzsébet-cipót.

{A}

A hozzájuk csatlakozó kisdiákok Erzsébet-táborba jártak, együtt imádkoznak és zarándokolnak az Erzsébetekkel. A közösség öröme, hogy növöget és már velük tart a kis Erzsike is, akinek nevét az egyesületbe tömörülő Erzsébetek védőszentszeretete ihlette.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Zenei és imaszolgálatukat felajánlásként végzik. Vezetőjük személyes beszélgetésünkkor elmondta: mielőtt elindultak névadójuk szülőhelyére, Sárospatakra, több mint ötven templomban imádkoztak együtt. Még nagyon sok istenházában szeretnének már-már feledésbe merülő Szent Erzsébet himnuszokat énekelni, imádkozni, amíg ellátogathatnak Marburgba, égi pártfogójuk földi nyughelyének templomába.

Örömhírhordozók

Gyönyörű műsoruk énekelt imádság volt a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébániatemplomban – a védőszent közbenjárásáért, a szeretetért, békéért és, így adventben, a boldog, lélekben is átélhető karácsonyért.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A Szeplőtelen Fogantatás napján tartott szentmisén a legidősebb és a legfiatalabb oroszhegyi származású papok állták körbe az oltárt: az aranymisés Hajdó Vilmos atya, Boldizsár Ferenc erdőszentgyörgyi plébános, valamint a helyi közösség lelki atyjai, Tamás Barna és Tamás Huba. Hajdó Vilmos atya, noha sok jót hallott szülőfaluja kórusáról, most először volt részese az általuk nyújtott élménynek. Tamás Barna plébános azt köszönte meg nekik, hogy Árpád-házi Szent Erzsébetet példaképül állítják elénk.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A bemutatkozás végén szétosztották az Erzsébet-cipókat a templomban lévők között. A vendéglátók ároni áldással vettek búcsút Szent Erzsébet oroszhegyi követeitől.

Fotó: Erdély Bálint Előd