Lesz, aki elvégezze az útfelújítást Homoródkeményfalva és Homoródszentmárton között

Fülöp-Székely Botond 2019. december 10., 19:45

Többéves huzavona után talált kivitelezőt Hargita Megye Tanácsa a 131A jelzésű megyei út Homoródkeményfalva és Homoródszentmárton közötti szakaszának felújítására. A korszerűsítés során nemcsak aszfaltoznak majd, hanem két betonhidat is újjáépítenek.

Jövő tavasszal kezdődik el a korszerűsítés Fotó: Erdély Bálint Előd

Áfástól 17,44 millió lejből újíttathatja fel Hargita Megye Tanácsa a 131A jelzésű megyei út Homoródkeményfalva és Homoródszentmárton közötti 6,6 kilométeres szakaszát – tudtuk meg Borboly Csabától, az intézmény elnökétől, aki hozzátette, ebből 10,45 millió lejért az Országos Vidékfejlesztési Programban pályáztak. A tisztségviselő rámutatott:

többéves, nem várt bonyodalmakkal tűzdelt munka volt a korábban elkészített, nem megfelelő tervek kijavítása és a kivitelezéshez szükséges – folyton növekvő – anyagi források előteremtése.

Éppen ezért rendkívül örülnek, hogy végre sikerült lépni az ügyben, lejárt ugyanis a másodjára meghirdetett közbeszerzési eljárás, amelyen az ING Service Kft. nyújtotta be a legjobb ajánlatot a kivitelezésre.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Betonhidakat is építenek

Az említett összegből szélesíteni fogják az utat, amelyre 20 centiméteres ballaszt-, illetve 15 centiméteres törtkő-réteget terítenek le – tájékoztatott a megyei tanács elnöke.

{A}

Az aszfalt kötőrétegnek átlagosan öt centiméteresnek kell lennie, amelyet további négy centiméternyi kopóréteggel is beborítanak.

Mindemellett a lakott területeken fedett sáncokat fognak kialakítani, korszerűsítik a kapubejáratokat és a mellékutcákban is végeznek javításokat. A vízelvezetést az út teljes szakaszán sáncokkal, illetve átereszekkel oldják meg.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Két új betonhíd is épül majd, az egyik Homoródszentmártonban, a másik pedig Abásfalván.

A munkálatok részét képezi a forgalombiztonsági elemek elhelyezése is. A felújításnak jövő tavasszal fognak neki, és kedvező viszonyok között még abban az évben befejezhetik. „Hiszem, hogy ez a közel hét kilométeres útszakasz komoly szerepet tölt majd be a Homoród mente fejlődésében, hiszen gazdaságélénkítő hatása is van. Talán Székelyföld egyik legszebb útszakaszáról van szó a tervek alapján” – fogalmazott Borboly Csaba. Hozzátette, az elkövetkezőkben lakossági fórumokat fognak szervezni, amelyeken az érintettek elmondhatják a felújítással kapcsolatos meglátásaikat.

Fotó: Erdély Bálint Előd