A hőmérséklet csökkenésével megnőtt a tűzesetek száma

Székelyhon 2019. december 09., 17:24

Jelentősen megnövekedett a tűzesetek száma Hargita megyében a decemberi hideg beköszöntével: a hétvégén összesen hat helyszínre riasztották a hivatásos tűzoltókat. A lángok emberéletet is követeltek.

Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

A Hargita megyei tűzoltóság hétfői, összefoglaló közleményében a kémények tisztításának szükségességére, és így az esetleges tragédiák elkerülésére is figyelmeztet.

  • Szombaton öt felcsíki község – Csíkmadaras, Dánfalva, Csíkkarcfalva, Csíkszenttamás és Csíkszentdomokos – önkéntes, illetve Balánbánya hivatásos tűzoltói közösen küzdöttek egy csíkkarcfalvi asztalosműhelynél valószínűsíthetően a kéményből kipattanó szikrák miatt felcsapott lángok megfékezésén. A szerencsétlenségben megsemmisült a műhely és a hozzá tartozó hőközpont tetőzete, összesen mintegy kilencven négyzetméteren.
  • Szintén szombaton egy garázs gyulladt ki Gyergyóremetén. A helyi önkéntesekhez a gyergyószentmiklósi hivatásos tűzoltók csatlakoztak, de a túlhevült füstelvezető miatt lángra kapott tetőzetet nem tudták megmenteni.
  • Számottevő anyagi kárral járó esethez vonultak ki ugyancsak szombaton Gyergyóhollóra a gyergyótölgyesi, borszéki, maroshévízi és helyi tűzoltók: egy lakóház égett teljesen ki, a tetőzet mellett háztartási gépek és a bútorzat is odaveszett. A vizsgálatok szerint ezúttal is a tisztítatlan kémény okozta a tűzesetet.
  • A karcfalvi, remetei és hollói bevetéseken kívül két kisebb székelyudvarhelyi lakástűznél is közbelépett a katasztrófavédelem.
  • Hétfőre virradóan emberéletet követelt a tűz: Gyergyóvárhegyen egy 90 éves asszony belehalt sérüléseibe, miután gázolajjal és benzinnel átitatott fűrészporral próbálta begyújtani a kályháját.

{A}

A Hargita megyei tűzoltósághoz tartozó elsősegély-nyújtó egységeket és műszaki mentőket huszonhét bevetéshez riasztották péntek és vasárnap között. A különböző helyszíni ellátások és kórházba szállítások mellett három közúti és egy vasúti balesetnél is közbe kellett lépniük.