Hatalmas érdeklődés mellett zajlott az adventi keresztyén zenei fesztivál székelyudvarhelyi kiadása

Molnár Melinda 2019. december 09., 16:39

Hogy mennyire meglelte helyét a székelyudvarhelyi adventi rendezvények sorában a Várom az Urat keresztyén zenei fesztivál, kitetszett a nagy érdeklődésből, a lelkes, közös imádságból és -éneklésből. Sokan csak másodszori próbálkozásra fértek be, és estig zengett a volt Stúdió mozi a zenés dicsőítéstől.

Fotó: Veres Nándor

Az Erdélyi Református Egyházkerület Ifjúsági Szövetségének (IKE) egynapos rendezvényét tizenkilencedik alkalommal tartották meg. Szombaton Marosvásárhely, vasárnap pedig a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye, illetve annak IKE-je és a helyi városi tanács szervezésében Székelyudvarhely adott otthont az adventi zenés együttlétnek.

{A}

Gálfi Árpád polgármester a 40. Zsoltár szavaival buzdította a különböző korosztályú együtt ünneplőket:

amint Dávid várakozása nem volt hiábavaló, egyetlen keresztény ember várakozása sem az.

Erdélyi magyar közösségünknek is szüksége van Isten jelenlétére, szabadítására, áldására. De semmihez sem fogható, az a tény, hogy kétezer évvel ezelőtt a világba jött az élő Isten. A karácsonyvárás idején dalban, szóban, imában zeng a Várom az Urat. A polgármester azt kívánta, hatoljanak a mennyekig kérelmeink, és áldja meg a Jóisten szülőföldünket, nemzetünket.

Fotó: Veres Nándor

A Szász Lóránt Levente farcádi református lelkipásztor által tartott áhítat és a két ünnepjelző gyertya meggyújtása után szerre lépett a színpadra az udvarfalvi Reménység, a székelyudvarhelyi Fundamentum illetve a Kiút, továbbá a Szászcsávási Ifjúsági Zenekar, valamint a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas nappali központjainak 60 tagú Superar kórusa. Döbbenetes és megható volt a Reménység zenekar egyik tagjának bizonyságtétele, amely abban erősítette meg a hallgatóságot, hogy

a legkiúttalanabbnak látszó helyzetekben is fordulhatunk Istenhez, hiszen Ő a szabadító.

Fotó: Veres Nándor

Üde színfolt volt a Caritas nappali központjai 2018-ban alakult Superar kórusának bemutatkozása. Mint megtudtuk, jelenleg négy megyében összesen hat helyszínen nyújt a szervezet ingyenes közösségi zeneoktatást gyermekek számára a bécsi Superar Szociomuzikális Program szakmai irányításával.

A jó hangulatú, elcsendesedésre, találkozásokra alkalmat adó rendezvény egyik kézzelfogható eredményét Rátoni Botond, a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye ifjúsági előadója abban látja, hogy a tavalyi szervezőcsapat együtt maradt. Tapasztalataikból tudtak meríteni, és a következő alkalomra is tudnak terveket szövögetni.

Fotó: Veres Nándor

A zenei fesztivál adományait a Diakóniai Alapítvány helyi fiókszervezetének céljaira ajánlották fel a résztvevők.

Az együttlét végén Tussay Szilárd, az Erdélyi Református Egyházkerület ifjúsági referense a jövő évben Nagyenyeden sorra kerülő Válts irányt rendezvényre hívta fel a fiatalok figyelmét. A több órás fesztivál zárásaként teljes szívvel csendült a rendezvény himnusza: „Várom az Urat, várja az én lelkem, és bízom ígéretében.”

A Várom az Urat Adventi Keresztyén Zenefesztivált további helyszíne december 14-én Kolozsvár lesz, 15-én pedig Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében 17 órától fellép a Kézdivásárhelyi Református Kollégium zenekara, a KRK Band, a sepsiszentgyörgyi Messzehangzó, illetve a Snaps Vocal Band.