Jó úton, kevés zajjal – erre törekednek a korondi hulladéklerakónál

Széchely István 2019. december 09., 15:34

Leaszfaltozták a korondi Sórét utcát, ahol a hulladéktömörítő és átrakó állomás működni fog. Egy híd újjáépítésére van még szükség, illetve egy hangszigetelő kerítés felállítására.

Kövezés helyett végül leaszfaltozták a Sórét utcát. Katona Mihály, Barti Tihamér és Ravasz Ferenc korondi alpolgármester a helyszíni sajtótájékoztatón Fotó: Erdély Bálint Előd

Sajtótájékoztatón számolt be Barti Tihamér, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke, illetve Katona Mihály, Korond község polgármestere hétfőn délelőtt a korondi hulladéktömörítő és átrakó állomáshoz kapcsolódó beruházásokról. Eredetileg ugyan kövezéses munkálatot terveztek a Sórét utcába, de a település vezetőjének határozott kérésére végül aszfaltozást rendeltek el az érintett szakaszra – mondta Barti Tihamér. „Egyébként az átrakó mellett van egy kövezési munkálat is, tehát egy négyszáz plusz kétszáz méteres útépítésről beszélünk” – fogalmazott a megyei tanács alelnöke.

Az útfelújítás több mint 1,1 millió lejbe került. A telephely úttal határos oldala mentén, mintegy ötven méter hosszan hangszigetelő kerítést állítanak, a tél beállta miatt erre idén már nem lesz lehetőség, de a munkálatra már szerződést kötöttek a kivitelezővel, jövőre megvalósul az is.

{A}

Akárcsak annak a – jelenleginél nagyobb teherbírású – hídnak az újjáépítése, amelyen a teherautók megközelíthetik a telephelyet. Utóbbi nagyjából 3 millió lejbe kerül majd, a kiadást belefoglalják a megyei tanács jövő évi költségvetésébe, mindössze az önkormányzat által elkészített terveket kell még aktualizálni – folytatta Barti Tihamér.

Polgármesteri elvárások

Katona Mihály beszédében többször is hangsúlyozta, bízik benne, hogy a korábban megbeszélteknek megfelelően folytatódik a projekt kivitelezése – azaz úgy, hogy a környéken lakók elvárásainak is megfeleljen – ellenkező esetben ő maga fog keresztbe tenni a beruházásnak.

Egyébként a község önkormányzata és a megyei tanács között nagyon jó az együttműködés, és reméli, ez a jövőben is így marad – mondta Katona Mihály. Kitért arra is, hogy

a hangszigetelő kerítés mellett egy olyan hulladékbeömlő létrehozására is ígéretet tettek, amely, mint egy garázskapu, lecsukódik, amikor a hulladékszállító teherautó elhagyja a telepet.

Bízik abban is, hogy a hulladékgazdálkodási projekt majdani működtetője kliensbarát ügyfélpolitikát folytat majd, és a szolgáltatás ára is kedvező lesz. Korondnak lejárt a szerződése a céggel, amely a hulladék elszállítását végezte, ezért kénytelenek új szolgáltatót keresni, de feltételként kikötik, hogy szolgáltatót váltanak, amint beindul a megye integrált hulladékgazdálkodási rendszere és megfelelők lesznek a szolgáltatási körülmények.

Fotó: Erdély Bálint Előd

További tudnivalók

A telep beindulásával kapcsolatban azt kell tudni, hogy a közbeszerzési dokumentum előkészítése a hivatalok által a megyei tanácshoz beküldött különböző számítások – árak, szemétmennyiség stb. – aktualizálásának a fázisában van – közölte Barti Tihamér.

Azért van szükség a minél részletesebb és pontosabb számításokra, hogy később a szolgáltató ne találjon okot az áremelésre,

a gyakorlat ugyanis azt mutatja, hogy ebben nagyon leleményesek a cégek – magyarázta a megyei tanács alelnöke, megjegyezve, „nagyon nem mindegy, hogy a lakosság mennyit fog fizetni”. A dokumentáció heteken belül véglegessé válik, majd elküldik azt a megyei közösségi fejlesztési társuláshoz (ADI Harghita) csatlakozott összes önkormányzatnak.

Mostanáig a 67-ből 66 csatlakozott az ADI-hoz, de nemrég a székelyudvarhelyi városvezetés is erről döntött. A közbeszerzési eljárást azt követően tudják kiírni, hogy az önkormányzatok elfogadják az említett dokumentációt, ez időbe telhet, ezért Barti Tihamér nem kívánt becslésekbe bocsátkozni arról, hogy mikor kezdheti meg a működését az új hulladékgazdálkodási rendszer.