Oroszországot kizárták a tokiói olimpiáról és a 2022-es futball vb-ről

Hírösszefoglaló 2019. december 09., 13:19

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) laboratóriumi eredmények manipulálása miatt négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől. Mindez azt jelenti, hogy Oroszország nem vehet részt a 2020-as tokiói ötkarikás játékokon és a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságon sem.

Orosz zászlót nem láthatunk sem a tokiói olimpián, sem a katari labdarúgó-világbajnokságon. Archív

Az orosz doppingbotrány és az azzal kapcsolatos büntetések, intézkedések november végén vettek újabb fordulatot, amikor nyilvánosságra került, hogy a WADA-szabályzatnak való megfelelést ellenőrző bizottság azt javasolta az ügynökség végrehajtó testületének, hogy Oroszországot négy évre tiltsa el a nemzetközi sportrendezvényektől. Az indítvány oka, hogy

a szakellenőrök szerint manipulálták az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) moszkvai laboratóriumának adatbázisát, amelyet januárban szolgáltattak ki a WADA-nak.

A WADA végrehajtó bizottsága hétfői, lausanne-i ülésén egyhangúlag úgy döntött, hogy kizárja Oroszországot a nemzetközi sporteseményekről négy évre. Ugyanakkor fontos kiemelni: azok a sportolók, akik tudják bizonyítani, hogy nem vettek részt a laboratóriumi eredmények manipulálásában,

függetlenként indulhatnak világversenyeken, orosz zászlót és orosz himnuszt viszont nem láthatunk sem a tokiói olimpián, sem a katari labdarúgó-világbajnokságon.

A WADA alelnöke, Linda Helleland szerint nem elég súlyos a büntetés. „Olyan szankciókat akartam, amelyeket nem lehet csak úgy lesöpörni az asztalról. Tartozunk annyival a tisztességes sportolóknak, hogy a lehető legszigorúbb ítéleteket hozzuk meg.”

{A}

A 2018-as phjongcshangi téli olimpián 168 orosz sportoló vett részt semleges színekben, miután Oroszországot kizárták. Atlétikában már 2015 óta nem szerepelhet világversenyeken Oroszország, sportolói csak független színekben indulhatnak.

A WADA közleménye szerint az Orosz Doppingellenes Ügynökségnek (RUSADA) 21 napja van fellebbezni, ha így tesz, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elé kerül az ügy. A WADA hozzátette,

a tiltás nem vonatkozik a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság szentpétervári mérkőzéseire és a 2021-es Bajnokok Ligája-döntőre, amelynek szintén Szentpétervár a házigazdája.

James Fitzgerald WADA-szóvivő mindezt azzal indokolta, hogy a futball Eb és a BL-finálé sem multisport esemény, vagy világbajnokság, hanem regionális, egy sportágat érintő torna.