Elpusztult vaddisznókat találtak az Ilona-völgyében

Fülöp-Székely Botond 2019. december 09., 12:23

Összesen hét elpusztult vaddisznót találtak egy hétvégi vadászat során a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület munkatársai. Sertéspestisre gyanakodtak, a vizsgálatok viszont ezt cáfolták, így valószínűleg mérgezés történhetett.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Sertéspestis gyanújával kértek vizsgálatot szombaton a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület munkatársai, akik hét elpusztult vaddisznót találtak a Homoródkeményfalva és Homoródfürdő közötti erdős részen – tudtuk meg a szervezet elnökétől. Mint Jakab Attila lapunknak elmondta, a tetemekből vett mintákat egy suceavai intézetbe küldték, ahol hamar bizonyították, hogy a vaddisznók

nem fertőződtek meg a kórral.

Ettől függetlenül a vadász szerint aggodalomra ad okot az eset, hiszen valaki jó eséllyel megmérgezhette az állatokat, kárt téve ezáltal a vadállományban.

„Elsősorban örültünk, hogy nem sertéspestises egyedekre bukkantunk, hiszen az nagy problémát okozott volna, ugyanakkor felháborítónak tartjuk a vadak mérgezését, főleg ha szándékosságról van szó” – fogalmazott Jakab. Óva intett mindenkit a hasonló cselekedetektől, hiszen a vadak elpusztítása súlyos bírságot von maga után.

{A}