Útfelújítás a patakvölgyben: támfalak, hidak készülnek, útépítés következik

Kovács Attila 2019. december 09., 19:31

Az áradások okozta rongálások megelőzése érdekében támfalakat építenek a Hidegség-pataka mentén, és átereszek, hidak építését is előirányozták. Több évre való munka van a völgyben, mivel az út korszerűsítése is folytatódik.

Az áradások okozta útrongálásokat előzik meg a támfalak. Több évre való munka Fotó: Gábos Albin

A Hidegség-patakán levonuló ár legutóbb idén nyáron tette járhatatlanná a Gyimesközéplokról, a 12A jelzésű országúttól Hidegségre, illetve Bükkhavaspatakára vezető 127A jelzésű megyei út egy szakaszát, teljesen beszakítva az úttestet.

{K1}

A károkat elhárították, a közlekedés helyreállt, ősszel pedig hosszú előkészületek után elkezdődhetett az a korszerűsítés, amelynek egyik célja a hasonló vészhelyzetek megelőzése.

Fontos ez a beruházás, hiszen a 2016-os árvíz óta a Gyimesek vidékén csak karbantartásból igyekeztünk újjáépíteni az infrastruktúrát. A helyieknek minden évben veszéllyel kell szembenézniük az áradások miatt. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a beruházást a lakott területen kezdjük, az árvízvédelem kiépítésével

– ismertette kérdésünkre Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke. A munkálatok során a partszakaszokat támfalakkal erősítik meg, és átereszeket építenek be annak érdekében, hogy a víz ne jusson be az úttest alá.

Fotó: Gábos Albin

 A jelentős anyagi ráfordítást igénylő teljes útfelújítást hét szakaszban szeretné elvégeztetni a megyei tanács, egyelőre az első három munkálat kezdődött el, melyek során a 12A jelzésű országúttól Hidegségig, illetve Bükkhavaspatakáig készítenek támfalakat, átereszeket. A harmadik szerződés értelmében két-két hidat épít a megbízott cég Hidegségen és Bükkhavaspatakán.

{A}

Mint az elnöktől megtudtuk, idén 150–200 méter támfal készülhet el, ugyanakkor póthidat állítottak fel Hidegségen a leszakadt híd mellett. Tavasszal kezdik el két híd építését Hidegségen és Bükkhavaspatakán, illetve folytatják a támfalak, átereszek elkészítését is. Ezt követően, 2021-re újabb két híd építése van előirányozva. „A munkálatok első szakaszának összköltsége csaknem 24,5 millió lej, amelyből 17,8 millió lejt  kormánytámogatásból biztosítunk” – részletezte Borboly.

Fotó: Gábos Albin

 A megyei tanács jövőre szeretné kiírni a közbeszerzési eljárást az útfelújítás további szakaszaira is. Borboly Csabától tudjuk, hogy ez a fentebb leírt költségekkel együtt több mint 86 millió lejes beruházást jelent, és

hosszú távú céljuk, hogy Neamț megye határáig megépítik a megyei utat, összeköttetést biztosítva a Békás-szorossal.

,,Szeretnénk elérni, hogy Székelyföld turizmusát is erősítse ez az út, hiszen akkor a Gyilkos-tó látogatása nem egy oda-vissza útvonal lenne, hanem lehetőség volna átmenni a Gyimesekbe, akár több turisztikai szolgáltató többnapos szolgáltatásait is igénybe venni” – vetítette előre az elnök.