Szociális vállalkozások alapítását támogatják

Bíró Blanka 2019. december 08., 16:58

Összesen 21 szociális vállalkozás megalapítását támogatja a Közép-, és Dél-Munténia fejlesztési régiókban a Kis és Közepes Vállalkozások Kovászna Megyei Egyesülete-az ASIMCOV. A projekt révén megalakuló cégek több mint száz új munkahely létrehozását teszik lehetővé.

Az elindított szociális vállalkozások a közösség érdekében kell működjenek. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

A szociális vállalkozások többnyire nonprofit cégek, egyesületek, melyek tevékenysége nem a tulajdonos, hanem a közösség érdekét szolgálja. Vajda Lajos szerint a cél a szegénység leküzdése, a sérülékeny társadalmi csoportok felzárkóztatása.

A szociális innováció nagyon fontos a folyamatosan változó társadalomban, az okos-megoldások, a mesterséges intelligencia térhódítása azt eredményezheti, hogy egyre többen sodródhatnak a perifériára városon és a falvakban egyaránt.

Ezekre a jelenlegi és jövőbeli gondokra megoldásokat kell keressünk” – mondta az ügyvezető. A szövetség a bukaresti Exino gazdasági oktatásban tevékenykedő szövetséggel partnerségben bonyolítja le a projektet.

Legkevesebb 104 személyt képeznek ki, megtanítják nekik a szociális vállalkozások menedzsmentjét, az üzletterveket, beazonosítják a szociális gondokat.

A tanfolyamok után 21 üzleti tervet legtöbb 100 ezer euróval támogatnak, ezek vállalják, hogy egyenként öt személyt alkalmaznak a sérülékeny társadalmi rétegekből. A projekt futama három év, és a 3 millió euróval támogatja a Humánerőforrás Operatív Program (POCU).

Vajda Lajos szerint a legjobb példa az országban, de talán egész Kelet-Európában a Brassó megyei szászfehéregyházi (Viscri) szociális vállalkozás, amely hagyományos mesterségeket oktat, vidéki házakat újít fel, vállalkozások beindítását támogatja.

Kovászna megyében is vannak jó példák, például a Caritas, Diakónia Alapítvány vagy a Vöröskereszt. Mátyus Enikő tanácsadó rámutatott:

a szociális vállalkozásoknál nem elég a gazdasági tudás, nagy elhivatottságra van szükség, hiszen a profit 90 százalékát vissza kell fordítani a cégbe vagy társadalmi célokra költeni.

Felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzatoknak joguk van szociális vállalkozásokat támogatni, például falvakon alkalmazhatják a szociális segélyből élőket, akik elvégzik a település takarítását, szépítését, sőt a cég más falvakban is szolgáltathat.