Folyamatosan szükség van vezetékcserére

Bíró Blanka 2019. december 08., 16:46

A városokban folyamatosan zajlik a víz- és csatornarendszer cseréje, felújítása, falvakon vannak különböző támogatásokból kiépített vadonatúj rendszerek, ám itt is vannak kivitelezési hiányosságok, meghibásodások.

Valahol mindig meghibásodik, vagy elszakad. Szükség van a régi vezetékek cseréjére. Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

Az Európai Unió Nagy Infrastruktúra Operatív Programjának (POIM) keretében az országnak 2,2 milliárd eurós kerete van a víz- és csatornahálózat kiépítésére, bővítésére, ez valószínű nem fedi le az igényeket – szögezte le Kozsokár Attila a Kovászna megyei Közművek Rt. regionális vízszolgáltató megbízott igazgatója. Rámutatott: Kolozs, Ilfov, Galac megyék már több száz millió euróra írtak alá finanszírozási szerződést.

A háromszéki szolgáltató az önkormányzatoktól begyűjtött helyzetképek alapján állított össze prioritáslistát, ez alapján mintegy 90 millió eurót szeretnének lehívni.

A kivitelezési szerződéseket jövő év második felében tudják aláírni, egy évet veszítettek, mert a fejlesztési minisztérium folyamatosan akadékosodott, hatszor dobta vissza a pályázati iratcsomót,

olyan is előfordult, hogy csak egy vesszőt kellett kijavítani.

A leszerződött munkálatokat 2023-ig meg kell valósítani, utána már csak a következő EU-s költségvetési ciklusban lehet pénzeket lehívni a fejlesztésre – szögezte le Kozsokár Attila. Hozzátette: a városokban folyamatosan szükség van a régi vezetékek cseréjére, Sepsiszentgyörgyön például 120 éve működik a szolgáltatás, a vezetékek mintegy 80 százalékát cserélték ki különböző projektekből.

Találtunk 1905-ben, az Osztrák-Magyar Monarchia idején lefektetett vezetéket, amely sokkal jobb állapotban volt, mint az ötven éves rendszer

– mondta az igazgató. Kovászna megyében a prioritások között szerepel a hét éve elkezdett, és még mindig befejezetlen bodzafordulói hálózat kiépítése. A kivitelező céggel felbontották a szerződést, a 23 millió lejes projektből még 5 millió lejes munkálat van hátra, ezt megpróbálják önerőből elvégezni.

Kézdivásárhelyen a vízminőség jelent gondot, évtizedeken a magas vastartalmú vízből lerakodott a vas a vezetékekbe, amikor vízelzárás vagy csőtérés után beengedik a nyomást, ez a lerakódás bekerül a vízbe.

Kozsokár Attila szerint a megoldás az, ha minél több régi vezetéket kicserélnek, azokat melyek már 40-50 évesek, és azokat a szakaszokat, ahol leggyakrabban fordul elő csőtörés. Erre Kézdivásárhely és Kovászna megye önkormányzata biztosít a következő években finanszírozást.