Miklós püspök cselekedetei felejthetetlenek

Molnár Melinda 2019. december 06., 10:29

A katolikus és a görögkeleti egyház szentjére, Mürai Szent Miklós püspökre emlékezünk december 6-án.

A székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplomban pénteken este tartják a búcsús szentmisét. Archív Fotó: Barabás Ákos

Életeseményeit legendái örökítik meg, köztük a három lány kiházasításáról, a három halálraítélt megmentéséről, a Diána olajáról, illetve a tenger lecsendesítéséről szóló.

Legendáriuma alapján választották segítő szentjüknek a tengerészek, a halkereskedők, a zarándokok, a szüzek, az illat- és gyógyszerészek, a zálogházak, fiú énekesek. Patronátusa alá tartoznak a nehéz körülmények közt élők, a gyermekek, valamint a pálinkafőzők is. Cselekedeteinek emlékét a Mikulás alakja őrzi.

Templombúcsúk

A kászonújfalvi plébániatemplomban pénteken 11 órától ülik a búcsút, a szentmise szónoka Bartos Károly kézdisárfalvi plébános lesz. Ugyanabban az időpontban Gyergyószentmiklós névadó szentjének tiszteletére a nevét viselő plébániatemplomban a búcsús szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök lesz. A templomi szertartás hagyományos körmenettel folytatódik és Fogarassy Mihály püspök szobránál ünnepélyes áldással ér véget. A liturgiát az Erdélyi Mária Rádió élő adásban közvetíti.

A székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplomban a pénteken 18 órakor kezdődő búcsús szentmisén a város szülötte, a Magyar Jezsuita Rendtartomány ökonómusa, András Attila Dobogókőn szolgáló jezsuita szerzetes mondja a homíliát.

{A}

A marosvásárhelyi Szent Miklós-plébániatemplom búcsús szentmiséjén, szintén 18 órától Balla Árpád szászrégeni ezüstmisés plébános prédikál. A csíkszentmiklósi plébániatemplom szombaton 11 órakor kezdődő búcsúján a főcelebráns és szónok az ezüstmisés Timár Asztrik ferences szerzetes, kaplonyi házfőnök lesz.

Csíkdánfalván vasárnap Szeplőtelen Fogantatás-búcsút ülnek. A 12 óra 30 perctől tartandó szentmise szónoka Simó Gáspár, a csíkszeredai Segítő Mária Gimnázium spirituálisa lesz.