A hazai munkavállalók többsége megelégedne nettó 3000 lejjel

Iszlai Katalin 2019. december 14., 16:24

Már nem irreálisan magasak a bérelvárások Romániában: a munkavállalók többsége úgy véli, hogy legtöbb nettó 3000 lejes fizetést érdemel – derül ki az eJobs állásközvetítő portál friss felméréséből.

A munkavállalok egyre inkább tisztában vannak vele, hogy milyen béreket várhatnak el. Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

A lakosság bérekkel kapcsolatos elvárásait vizsgálta friss felmérésében Románia legrégebbi állásközvetítő portálja, az eJobs. A közel 1500 személy megkérdezésével végzett kutatás meglepő eredményt szült: a csökkenő bérelvárások következtében

a többség úgy gondolja, hogy legtöbb 3000 lejes fizetést érdemel.

A felmérés készítői arra voltak kíváncsiak, hogy a válaszadók szerint milyen összegű béreket érdemelnének szakmai tapasztalatuk és foglalkoztatási területük szerint. A többség, 57 százalék úgy vélte, hogy az ideális bér legtöbb nettó 3000 lej lenne. Pontosabban 20 százalékuk 1500 és 2000 lej közötti összeget nevezett meg, 17 százalékuk 2000 és 2500 lej közöttit, további 20 százalékuk pedig 2500 és 3000 lej közöttit.

Akadtak persze olyanok is, akik ennél magasabb összegeket tartottak elfogadhatónak. A válaszadók kevéssel több mint negyede úgy vélte, hogy 3000 és 4000 lej közötti bért érdemelne, 9 százalékuk 4000 és 5000 lej közötti összeget nevezett meg, 4 százalékuk 5000 és 6000 lej közöttit, 3 százalékuk 6000 és 8000 lej közöttit, 2 százalékuk pedig 8000 és 10 000 lej közöttit.

{A}

A különböző béren kívüli juttatások közül legtöbben ételjegyeket (72,5 százalék) és ünnepi prémiumokat (70 százalék) szeretnének kapni. Emellett sokan tartották fontosnak a magánklinikai szolgáltatások biztosítását, a 13. fizetést, a fitneszbérletet, a csapatépítő programokat vagy a különböző kedvezményeket a partnercégeknél.

Bogdan Badea, az eJobs vezérigazgatója az eredményekkel kapcsolatosan elmondta: a látszat ellenére a munkavállalók igényei egyre közelebb állnak a valósághoz. Tehát

tisztában vannak vele, hogy milyen béreket várhatnak el a romániai piacon, és már nincsenek olyan magas elvárásaik, mint korábban.

Ehelyett a kiegészítő juttatásokat részesítik előnyben, és ezen a téren sem csak az anyagiakat tartják fontosnak (mint például az ételjegyek), hanem a rugalmas munkaprogramot és a szakmai fejlődés lehetőségét is.

„Évről évre egyre inkább kikristályosodik, hogy a munkaadók és a munkavállalók is élményekre vágynak, nem csak egy munkahelyre, amely által ki tudják fizetni a számlákat. Persze ez nem zárja ki egy olyan összegű fizetés meglétét, amelyről úgy érzik, hogy tükrözi szakmai értéküket, de ennél többre vágynak. Ez különböző juttatásokat jelent, szervezeti kultúrát, stabilitást, a szakmai fejlődés lehetőségét és egy olyan munkaközösséget, amelyben kényelmesen érzik magukat” – sorolta a vezérigazgató.